StoryEditorOCM
ŠibenikTribina o Srećku Badurini

Ratni šef šibenske policije: Badurina nikada nije tražio posebno osiguranje...uostalom tko bi napao tako dobrog čovjeka!?

20. rujna 2017. - 11:58

U utorak navečer u šibenskoj Gradskoj knjižnici održana je tribina "Biskup Srećko Badurina — čovjek istine i nade". Gosti su bili Tomislav Rogić, biskup šibenski, zatim Ante Ivas, biskup šibenski u miru, ratni načelnik šibenske policije Nikola Vukošić i novinarka Diana Ferić. Tribina je dio projekta "Rujanski rat 1991.", a organizator je bila Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik. Moderatori tribine su bili gimnazijalci Srećko Perković i Jeronim Bumbak, čija je mentorica profesorica povijesti Jasminka Paić.

Srećko Badurina bio je šibenski biskup od 1988. do 1996. godine. Među ostalim, ostao je zapamćen po ekumenskom djelovanju u ratnom vihoru. A ekumenski nije bilo lako djelovati na prostoru jedne od biskupija koje su najteže stradale u ratu. Naime, u šibenskoj biskupiji je čak 12 župa okupirano, a 22 crkve su srušene do temelja. No, ni te činjenice nisu omele Badurinu u njegovom ekumenskom djelovanju.

Oni koji su ga bolje poznavali okarakterizirali su ga kao čovjeka evanđeoske strpljivosti i nade. Kakav je Badurina bio, vjerojatno najbolje govori podatak da su ga njegovi vjernici zvali jednostavno- najbolji čovik.

- Poznavao sam Srećka Badurinu i bio mi je profesor moralne teologije u Rijeci. Dapače, bio sam zadnji student koji je kod njega polagao ispit kada je on već postao šibenski biskup. Mi studenti voljeli smo ga i kao profesora i kao čovjeka. Jednostavno, zračio je toplotom i dobrotom- kazao je monsinjor Tomislav Rogić, sadašnji biskup šibenski.

Svog prethodnika prisjetio se i bivši šibenski biskup monsinjor Ante Ivas:
- On nikada nije govorio politički, već isključivo ljudski i kršćanski. Biskup Srećko je mnogo značio za Šibenik i našu biskupiju- rekao je Ivas.

Govorio je i on o velikosprskoj agresiji na Hrvatsku, istaknuvši kako velikosrpska politika ima korijene u Memorandumu SANU-a:
- Te pretenzije o Velikoj Srbiji koja ima granice na liniji Virovitica- Karlovac- Karlobag još uvijek žive. Uostalom, neki govore da su svi požari ovog ljeta bili južno od te granice. Možda je to malo nerazborito kazano, ali...- izjavio je Ivas.

U Domovinskom ratu s biskupom Badurinom dosta je surađivao i ratni načelnik šibenske policije Nikola Vukošić:
- Kamo sreće da su svi svećenici bili slični njemu. On je bio primjer dobrote i jednostavnosti. Pa, koliko puta smo s njim otišli na marendu... Badurina nikada nije tražio posebno policijsko osiguranje. Uostalom, ne znam tko bi i napao takvog čovjeka. Pouzdano znam da nikada tijekom rata nije sišao u sklonište. Uvijek je bio u svojoj radnoj sobi s čašicom "žestokog" i kutijom "marlbora- posvjedočio je Vukošić.

23. travanj 2024 20:22