StoryEditorOCM
ŠibenikProsvjed u ‘Zelenom gradu‘

Radnici šibenskog komunalnog poduzeća prozvali direktora za kršenje stečenih prava; Evo što im je Ljubičić odgovorio

Piše šibenski.hr
7. svibnja 2020. - 11:59
Radnici prosvjedovali zbog načina na koji direktor Novica Ljubičić vodi tvrtku 'Zeleni grad'arhiv/Niksa Stipanicev/Cropix

Djelatnici šibenskog komunalnog poduzeća 'Zeleni grad' održali su mirni prosvjed u krugu te tvrtke u četvrtak prijepodne. Stoga, šibenski komunalci u četvrtak nisu čistili šibenske ulice. Na prosvjedu se okupilo više desetaka radnika te firme, i to ne samo članova sindikata. Razloge prosvjeda sažeo je Slavko Ćaleta, sindikalist u 'Zelenom gradu':

- Nezadovoljni smo načinom vođenja društva, odnosnom prema radnicima i smanjenjem stečenih prava- rekao je Ćaleta.

Radnici ističu kako je 'zakidanje' počelo još s božićnicom za 2019. godinu, koja je kažu- bila nikad manja. Nadalje, naknada za vrijeme bolovanja smanjena im je s 90 na 70 posto plaće. Osim toga, dijelu sezonskih radnika ugovori nisu produženi:

- Otpuštena sam uz izgovor da sam višak i zbog uvjeta nastalih koronavirusom. Poručeno mi je da nema posla. A posla ima i to na svakom kantunu. Ne znam što ću i kako, moram plaćati dvije alimentacije, 300 eura podstanarstva...- pojadala se Virđinija Vukšić, radnica 'Zelenog grada'.

Prozvani direktor 'Zelenog grada' Novica Ljubičić javnosti i radnicima se obratio priopćenjem:
- Ističem da sam 27.09.2019. godine svim zaposlenicima društva, potaknut uspješnim poslovanjem, donio odluku isplaćivati na mjesečnoj razini neoporezivu paušalnu naknadu u iznosu od najviše 416,00 kn sukladno fondu radnih sati, koji su uredno isplaćivani sve do nastupa pandemije uzrokovane virusom COVID-19.

Uvidom u financijsku situaciju društva utvrdio sam da predmetnu paušalnu naknadu nećemo biti u mogućnosti isplatiti za mjesec svibanj, dok će ona za mjesec travanj biti uredno isplaćena. Također, u srpnju 2018. godine, dakle sve u mandatu ove uprave, odlučeno je da će na teret društva radnicima biti isplaćivana naknada za bolovanje u iznosu od 90 % osnovice do 42 dana, koju smo uslijed pandemijske gospodarske situacije također bili prisiljeni izmijeniti te vratiti na ranijih 70 %. Ove odluke su, nadam se, privremene naravi te su u cijelosti potaknute željom da se očuvaju radna mjesta te omogući uredna isplata plaća, uz napomenu da prosječna plaća u društvu za mjesec travanj iznosi 6.950,00 kuna brutto- poručio je Ljubičić.

On ističe da je prije donošenja navedenih odluka održao sastanak sa sindikatom, na kojem je prisustvovao rukovoditelj financijskog sektora, koji je nazočnim predstavnicima sindikata iznio situaciju uslijed značajnog pada primitaka, koji nije zaobišao niti ovo društvo.

- Sindikat se tada usmeno očitovao da razumije situaciju. Napominjem da se navedena odluka odnosi na sve djelatnike društva pa tako i na mene. Zbog svega navedenog sam šokiran ponašanjem nekolicine djelatnika koji su se u četvrtak sakupili u dvorištu društva, iako sam im jasno rekao da ću vrlo rado primiti na razgovor njihove imenovane predstavnike te saslušati sve što imaju za reći. Taj moj poziv i dalje stoji. Unatoč tome, odbili su artikulirati bilo kakav jasan zahtjev, imenovati predstavnike za razgovor, sakupljajući se u dvorištu, te uz to ne poštujući mjere socijalnog distanciranja zbog čega sam vrlo zabrinut. Nisu nosili niti zaštitne maske, iako su isto dužni po odluci i uputama društva, o čemu su bez odgode obaviještena nadležna tijela. Naime, na prvi pogled je vidljivo da time ugrožavaju svoje zdravlje te i ovim putem apeliram da se ponašaju odgovorno s obzirom na odgovornu djelatnost koja im je povjerena- kazao je direktor 'Zelenog grada'

Ljubičić je zaprepašten medijskim istupima pojedinih djelatnika, čak i sindikalnog povjerenika, koji iznose brojne neistine.

- Nejasno je na koji način gospodin Slavko Ćaleta smatra da bi u društvu postojao nezadovoljavajući način ophođenja prema radnicima. Gruba je neistina da bi bilo tko od djelatnika društva bio izvrgnut neprimjerenom tretmanu od strane uprave, upravo suprotno, svatko od djelatnika je u mogućnosti doći do direktora društva, postaviti bio koji zahtjev. Također, fizički sam često u krugu društva, ljudi mi prilaze, razgovaraju te nisam imao problema u komunikaciji.

Ujedno, potpuna je neistina da je u posljednje četiri godine moga mandata itko dobio otkaz. Gospođa Virđinija Vukšić iznosi neistinu kada kaže da joj je otkazan ugovor o radu. Naime, isti je ugovor istekao te je uslijed toga prestao radni odnos.
Istupi u vidu manjka radne opreme su netočni. Svi radnici su opremljeni sa zaštitnom odjećom, zaštitnim maskama i zaštitnim rukavicama. Svatko onaj kome se oprema ošteti, isto je dužan odmah prijaviti i preuzeti na skladištu društva novu opremu.
Napominjem da djelatnici na zelenim površinama uredno rade, te također ima djelatnika koji se nalaze u krugu i žele raditi, ali zbog ove situacije im je onemogućen rad- zaključio je Ljubičić.

18. travanj 2024 02:06