StoryEditorOCM
ŠibenikŽirje

Radi se "sve u šesnaest" na najudaljenijem otoku šibenskog arhipelaga: Struja i voda stižu do Mikavice

Piše Ivo Mikuličin
23. studenog 2017. - 13:21

Gotovo je nespojiv jesenski, idilični mir Žirja s komunalnim radovima koji se upravo završavaju ili ozbiljno planiraju pri kraju ove i početkom iduće godine. Točnije, poslije uređenja ceste od pristanišne luke Mune do sela Žirja, na redu je projekt elektrifikacije sjeverozapadnih otočnih uvala Pečene, Tratinske i Mikavice. Riječ je o zadaći koju je, u suradnji s Mjesnim odborom, prije godinu dana potencirao Savjet za revitalizaciju otoka Žirja, a koju je na sebe volonterski preuzeo zadarski Žirjanin Ante Kale.

– Nije bilo adrese na koju se nisam obratio s koje nije stigao pozitivni odgovor na molbe Žirjana, od predsjednice države do Vlade, od Županije do Grada. Dakako, najvažnije je što je pozitivno reagirao i HEP. Idejno rješenje već je praktički gotovo. Na taj bi način struju dobilo 69 kuća ili praktički jedno manje selo. Ne bismo uspjeli ni bez razumijevanja i solidarnosti Žirjana. Svi su se, primjerice, odrekli svojih kvadrata radi izgradnje trafostanice – objasnio nam je Kale.

Planirane radove na elektrifikaciji tog dijela otoka Žirjani žele iskoristiti i za objedinjavanje komunalnih poslova.
– Načelno smo prihvatili prijedlog Žirjana da se u isti kanal za električni vod postave i vodovodne cijevi. Bit će to i prilika da iskoristimo vodovodne cijevi koje su dosad beskorisno ležale na prostoru kod bivše škole – kazao nam je direktor "Vodovoda i odvodnje" Frane Malenica.

Istodobno, predsjednik MO-a Žirje Ivan Dobra ide i korak dalje.
– Sve bismo trebali iskoristiti i za rješavanje problema telefonije. Zašto u isti kanal ne bi išli i telefonski vodovi!? U tom smislu očekujem i pozitivni odgovor Hrvatskog Telekoma – najavljuje Dobra.

Poslije niza (očito nepotrebnih) nesporazuma Žirjani izražavaju zadovoljstvo obnovljenom cestom Muna – Žirje. U tom smislu oglasio se Roman Maksim, potpredsjednik Savjeta za revitalizaciju otoka Žirja.

– Priznajem, bio sam skeptičan na početku i tijekom radova. Sad moram kazati da sam izuzetno zadovoljan obavljenim poslom. Zato bih i ovim putem zahvalio dr. Željku Buriću i posebice Danijelu Mileti na sredstvima i trudu uloženim u naš otok. Uz jednu malu molbu: neka se postave prometni znakovi te ucrtaju prometni traci, kako bi se i simbolično označio završetak radova na cesti – kazao je Maksim Roman.

25. travanj 2024 17:53