StoryEditorOCM
ŠibenikEt, ti Rimljani

"Virko" slavi 15 rođendan: glumci srednjoškolci briljirali kao Rimljani u premijernoj predstavi (FOTO)

21. ožujka 2018. - 17:04

Premijerna izvedba predstave ''Eh, ti Rimljani'' u izvedbi Dramske scene "Virko", u kojoj igraju učenici iz svih šibenskih srednjih škola, oduševila je u ponedjeljak prepuno gledalište Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i tako na najbolji način započela obilježavanje svog jubileja - 15 obljetnice djelovanja i plodnog rada.

Nemoguće je izdvojiti čak i najmanji segment premijere koji nije bio besprijekoran, od kostima i maski do teksta, zaigranosti aktera i njihove gotovo profesionalne zrelosti u impostaciji i glasa i scenskog pokreta u osvajanju pozornice.

Predani i nadasve profesionalan rad "Virkova" dramskog pedagoga Sergeja Mioča, inače člana HDDU, UNIME, ASSITEJA i Hrvatskog kulturnog vijeća oplođen je ponovno pravim remek-djelom. Na komplimente Mioč nije imun, no po običaju u prvi plan stavlja glumačku darovitost šibenskih srednjoškolaca koji marljivo vježbaju i besprijekorno odrađuju sve glumačke zadaće. Ansambl se, priča, prvi put okupio u veljači 2003. godine i od tada neprekidno uči i stvara kazalište za mlade.

- Do danas je "Virko" uprizorio 45 premijernih i repriznih naslova. Imao je čast sudjelovati na 10 ''Svečanih otvaranja'' i 10 ''Svečanih zatvaranja'' Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a u programu samog Festivala je nastupio s osam cjelovečernjih predstava. Čak 10 puta je sa svojim programima i predstavama svečano otvarao manifestaciju ''Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku''. U suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park "Krka" osmišljen je program, a "Virkovci" su sudjelovali u realizaciji 10 izdanja ''Burnumskih ida'', koje su u međuvremenu prerasle u pravi turistički brand u ponudi NP Krka - ponosan je Mioč.

Uspješnim radom ansambla presretna je i Jelena Žurić, predsjednica istoimene Kulturne udruge pod čijim okriljem "Virko" djeluje.Kao partner kazalište, dodaje, Virko je organizirao i realizirao 10 festivala ''Glumište pod murvom'' u Skradinu te također 10 festivala komedije ''Murtalije'' na Murteru, a stalni je, veli, suradnik i partner za inozemni program ''Livanjskog kulturnog ljeta'' u Bosni i Hercegovini.

- Dječji ansambl "Virko" je dvaput nagrađen za ''Najbolju dječju predstavu u cjelini'' Hrvatskog centra "Assitej", za predstavu ''Kradljivci festivala'' i predstavu ''Ja Šišmiš'', te je do danas još uvijek jedini dječji ansambl s tom nagradom s područja našeg Grada i Županije, poentira predsjednica uz zahvalu Gradu Šibeniku koja je Udruzi osigurao dostojan prostor za nesmetani rad i skućio ga. To je, zaključuje Žurić, najljepši poklon "Virkovcima" za 15. rođendan.

Nije zgorega podsjetiti da je šibenska Dramska scena "Virko" ujedno i jedina hrvatska kazališna udruga koja je snimila dugometražni cjelovečernji igrani film. Riječ je o filmu ''MYGEN'' s mladim Šibenkama i Šibenčanima u glavnim ulogama.
Preksinoć je "Virko", uz ostalo, podsjetio i na dva važna datuma vezana za kazalište uopće. To su ''Svjetski dan kazališta za djecu i mlade'' i ''Svjetski dan pripovijedanja''. Obilježeni su jučer, ali je "Virko" sve to igrom slučaja preduhitrio. Kao članovi Hrvatskog centra "Assitej" prenijeli su s pozornice ovogodišnju poruku mladima. A onda su ih razgalili ludostima rimskih careva!


Bravo, mladi talenti!

Mladi glumci su zaista zaslužili biti poimence pohvaljeni.
Premijerno su u ponedjeljak igrali:
voditelji-konferansijeri: Paula Jurković i Petar Pavasović
Lovre Gracin - božanski car, Vespazijan
Jana Šveljo - božica odmora i mira, Kvija
Sven Ćurković - šizofreni car, Dioklecijan
Nika Leho - careva robinja, Sinistra
Emil Erak - tribun Soldus
Lucia Gracin - careva robinja, Dekstra
Karlo Milović - tribun Populus
Ella Magdić - božica mjeseca, Selena Luna
Igor Kozina - centurion Primus
Petra Šveljo - božica mudrosti i rata, Minerva
Denis Borna Bumbak - car osvajač, Trajan
Matea Drezga - slobodna građanka, Midija
Te jednako važni:
Tonka Ćaleta Car - make-up i rekviziti
i Anđela Jurić - frizure i garderoba.
Autor teksta i redatelj: Sergej Mioč, pod budnim okom sveprisutne ''šefice'' "Virka" Jelene Žurić.

26. travanj 2024 12:26