StoryEditorOCM
ŠibenikČipovi su in

"Čipiranje" kanti za smeće počelo s Ražinama i Meterizama; do kraja godine čipiranu kantu dobit će sva šibenska domaćinstva

30. studenog 2017. - 15:06

Netko čipira pse, a netko kante. U svakom slučaju, čipovi su in, pa su tako i građani Šibenika potpuno "za čip spremni" i nestrpljivo čekaju kada će djelatnici Gradske čistoće, odnosno Zelenoga grada banuti i na njihova vrata. U srijedu, prvoga dana obilaska terena, krenuli su s dva kraja grada, po gradskim četvrtima Meterize – Jurasi i Ražine, gdje po kućanstvima popisuju stanje glede kanti za smeće i potrebnog obujma za domaćinstvo prije nego na njih stave jedinstveni čip i bar kod koji će postati njihov osnovni identifikacijski dokument.

– S tim ćemo čipom moći očitati i gdje se koja kanta u kojem trenutku nalazi, što znači da ih se neće moći mijenjati ili otuđivati – kazao nam je Novica Ljubičić, direktor "Čistoće", zamolivši ujedno građane da iziđu ususret djelatnicima tvrtke kako bi što lakše obavili ovaj posao na obostrano zadovoljstvo.

Svima je u interesu utvrditi koliko spremnika za otpad ima ili treba određena kuća, je li onaj od 120 ili 240 litara, staviti ih gdje ih nema, njih i čipove kako bi mogli provesti Uredbu o gospodarenju otpadom. U siječnju iduće godine sva bi šibenska domaćinstva trebala dobiti novu čipiranu kantu za korisni otpad, a čipirana bi trebala biti i ona u koju sada bacaju smeće.



Kako je na Bikarcu otvoreno novo, reciklažno dvorište, u skladu s novom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu početkom mjeseca, tako se i Grad Šibenik obvezao da će u roku od tri mjeseca donijeti odluku kako odvajati korisni, biorazgradivi od ostaloga miješanoga komunalnog otpada.

Odvoženje smeća se više neće plaćati po kvadraturi ili osobama, odnosno članovima kućanstva, nego po količini proizvedenog smeća. Što je svakako najpoštenije, ali pretpostavlja i mijenjanje dosad stečenih navika i građana i javnih poduzeća. Građanima će se isplatiti odvajanje otpada jer im se odvoz prikupljenoga korisnog otpada neće naplaćivati, a ostalog hoće. Iz tog će razloga neki plaćati manje, a oni kojima se ne da ili ne žele odvajati – više nego dosad. Barem su tako najavljivali iz "Čistoće", a kako će cijela stvar zaživjeti u praksi, vidjet će se.

Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će prikupljanje otpada funkcionirati u zgradama i višekatnicama od kojih tek mali broj ima vlastiti prostor na koji se mogu staviti kante za otpad, pa se kao jedno od rješenja predviđala i gradnja zajedničkih ograđenih spremnika za kontejnere, čija bi se gradnja navodno platila na teret pričuve zgrade. No, to je lakše reći, nego učiniti...
 

07. svibanj 2024 11:58