StoryEditorOCM
Šibenikprogram np krka: Ako je zima, nije lav

Putevima Winnetoua do kraja ožujka za samo 30 , a u srpnju i kolovozu za 200 kuna

7. siječnja 2018. - 10:52

Ako je zima, nije lav! Tako su u NP-u Krka nazvali program osmišljen za posjetitelje koji od ponedjeljka 8. siječnja u sljedeća dva i pol mjeseca, točnije do kraja ožujka odluče doći u taj, nakon Plitvičkih jezera, najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj.

Moći će to napraviti po cijeni od svega 30 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu stariju od 7 godina. Akciju treba iskoristiti pogotovo stoga što ulaznice od travnja poskupljuju na 110 kuna, dok će u špici sezone, u srpnju i kolovozu, stajati čak 200 kuna.

Lani je u ta dva ljetna mjeseca dnevna ulaznica koštala 180 kuna, a podizanje cijene u upravi NP Krka objašnjavaju željom da i time smanje navalu i pritisak turista čija brojnost postaje sve veća prijetnja očuvanju samog parka. I program obilaska u ovim zimskim mjesecima namijenjen prije svega stanovnicima Šibensko-kninske županije, ali i članovima Kluba prijatelja Krke kojih je polako, ali sigurno, sve više ima za cilj privlačenje posjetitelja u nacionalni park tijekom cijele godine.

Četiri programa

- Pripremili smo četiri programa obilazaka parka za lokalitete Skradinski buk i Roški slap, a kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Ono što je posebnost je to da će sve posjetitelje dočekati naši informatori, što do sada nije bio slučaj u zimskom razdoblju. Oni će ljudima dati sve potrebne informacije, uputiti ih i upoznati sa svim što ih čeka na stazama koje odaberu, koje otvorene sadržaje mogu vidjeti i kako doći do njih.



Šetnje traju dva, četiri ili šest sati, ovisno o programu koji odaberete, a osim dobre i udobne obuće te boce vode, koja dobro dođe i zimi, više vam ništa i ne treba. Čak ni neka kondicija, osim ako se ne odlučite za šetnju od Stinica preko Roškog slapa do Oziđane pećine. Ta staza duga je tamo i nazad 17 kilometara i preporučujemo je ipak osobama u boljoj kondiciji – objašnjava glasnogovornica NP Krka Katja Župan, podsjećajući na to da je u ovom zimskom razdoblju NP Krka otvoren od 9 do 16 sati.

Skradinski buk kao najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki, predlažu tako u NP Krka, može se obići poučno-pješačkom stazom dugom 1,8 kilometara ili biciklističkom, odnosno pješačkom stazom od Skradinskog mosta u dužini od 3,5 kilometara. U miru, bez gužve koja vlada ljeti, mogu se proučiti poučne table i mnogo toga doznati o biljnom i životinjskom svijetu, pa čak otkriti i neobičnu sposobnost „proizvodnje“ prirodnog sapuna. Naime, velika količina pjene ispod slapova na Skradinskom buku, podsjećaju u NO Krka, u stvari je prirodni sapun!

Program obilaska Roškog slapa obuhvaća dvosatnu šetnju koja uključuje i posjet Ogrlicama, nizu malih kaskadnih slapova, te zahtjevniju šetnju kanjonom od Roškog slapa do Stinica u trajanju od šest sati.

Lugarev put

- Staza Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj. Pored vas će se izmjenjivati močvarni kraj, zeleni tjesnac Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama.

Na stazi je deset poučnih ploča s informacijama o biljnim i životinjskim svojtama karakterističnim za područje NP „Krka“, geološkim fenomenima i kulturno-povijesnim lokalitetima te osam odmorišta s klupama – kazala je Župan, vjerujući kako će posjetitelje privući i podatak da je upravo u tjesnacu Među gredama davnih 60-ih godina prošlog stoljeća sniman film o najpopularnijem indijanskom poglavici – Winnetouu!
 


Šetnje traju dva, četiri ili šest sati, ovisno o progamu koji odaberete, a osim dobre i udobne obuće te boce vode, koja dobro dođe i zimi, više vam ništa i ne treba


Staza Stinice-Roški slap-Oziđana pećina, nekada lugarev put, danas je jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj. Pored vas će se izmjenjivati močvarni kraj, zeleni tjesnac Među gredama, ostaci utvrde Kamičak, spektakularan pogled na Visovac i, na kraju, stoljetna šuma bijelog graba i hrasta medunca na Stinicama

16. travanj 2024 19:44