StoryEditorOCM
ŠibenikSDP I DALJE PUMPA PUMPU NA RIVI

Pumpe nema nigdje, ni u starom ni u novom GUP-u, nema je ni u katastru, ima je samo u Burićevoj preporuci da se INA-i produži koncesija

5. siječnja 2017. - 13:30

- Sve što je Županijska lučka uprava poduzela u vezi davanja koncesije za benzinsku pumpu na rivi bilo je nakon prepiske i u dogovoru s gradom Šibenikom. To je, kazao je Franko Vidović, predsjednik GO SDP-a Šibenik i saborski zastupnik, dobio i 'crno na bijelo' od ŽLU, kao odgovor na svoje zastupničko pitanje, u dopisu koji potpisuje ravnatelj željko Dulibić, a u kojem stoji i da je 'činjenica da je postojeća lokacija benzinske postaje potvrđena donošenjem GUP-a u rujnu 2016. godine.'

No, Vidović je isto tako kazao kako je očito da HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić ne drži do Gradskog vijeća, jer u GUP-u koji je nakon javne rasprave došao pred gradske vijećnike, pumpe nije bilo ni u grafičkom ni u tekstualnom dijelu plana. 'I to ne samo one na rivi, nego ni one na Vanjskom' – kazao je Vidović, dodajući kako je podloga za izradu GUP-a bila Strategija razvoja grada Šibenika, a ona govori upravo suprotno – o izmještanju benzinskih pumpi s Vanjskog i s rive.

'Ni u GUP-u grada Šibenika koji se može naći na Internet stranicama grada Šibenika, također nema pumpi, a ni postojeća pumpa na šibenskoj rivi nije ucrtana u katastar. I ne samo da je nema ni u katastru ni u postojećem GUP-u nego je nema ni u starom, socijalističkom GUP-u iz 1988. godine koji je donijela tadašnja Skupština općine Šibenik i koji je bio na snazi sve donedavno, jer je i tada već postojala namjera da se pumpa s rive izmjesti na gat Vrulje, kazao je Vidović.

SDP- ov prvak kazao je također da u Ugovoru između grada i INA-e kojeg je slopio dr.Željko Burić, uopće nije trebala biti pumpa na rivi. 'Zaista ne znam zašto je to gradonačelniku trebalo, tim prije što on uopće mogao utjecati na to hoće li ŽLU dodijeliti koncesiju INA-i' – rekao je Vidović, dodavši i kako nije istina da grad od pumpe dobija puste milijune.

Godišnji prihod od 1010 četvornih metara pumpe iznosi 250 tisuća kuna i dijeli se između države, grada i županije, a to vrijedi puno manje od investicije od pet milijuna eura i hotela koji gradu nužno treba. Nejasno je, kazao je Vidović, i zašto se gradonačelniku toliko žuri(lo) da udovolji INA-i kada je iz ugovora jasno da njezino eventualno obeštećenje vezano za nedobivanje koncesije – prema ugovoru – pada tek u 2019. godinu.

Tako je vruća tema pumpe sasvim pojela nominalnu – SDP se htio osvrnuti na proslavu Nove godine za koju Joško Šupe smatra kako je bila potpuno promašena, što je najbolje oslikao mali broj Šibenčana na dočeku u Docu. Za to nije kriva neupitna umjetnička vrijednost izvođača – Massima – koliko činjenica što je on očito 'bio krivi čovjek na krivom mjestu u krivo vrijeme'. A ostaje otvoreno i pitanje koliko je to sve skupa koštalo.

S druge strane Šupe je povalio 'Adventski sajam' za kojeg su jedine pokude bile što je pored toga što je bio 'plastic free' bio i 'children free' a nije bio 'garbage free'. Hoteći reći da je manjkalo sadržaja za djecu i da gradske službe – ili tko je već za to bio zadužen - ujutro nisu kupile smeće kojeg je bilo po đardinu.

02. svibanj 2024 14:54