StoryEditorOCM
ŠibenikMogući svi scenariji

Pulski model i u Šibeniku: Hoće li najvrijedniji gradski teren otići u ruke privatnika?

4. srpnja 2018. - 12:53

Na iznenađenje Puljana, ministar državne imovine Goran Marić objavio je kako će nekadašnji vojni kompleks Muzil, koji s ukupno 180 hektara čini čak četvrtinu površine grada Pule, ići u prodaju privatnim investitorima. Dakle, nema koncesije, kao što se svojedobno govorilo, Muzil ide ravno u prodaju! Može li to biti i sudbina šibenskog TEF-a, za čiju je valorizaciju nedavno Gradsko vijeće Šibenika ovlastilo novoosnovanu mješovitu tvrtku "Batižele", u kojoj vlasništvo dijele Grad Šibenik i država?

– To za TEF i nije pitanje, jer je Gradsko vijeće odluku o budućem statusu toga zemljišta ostavilo otvorenom – kaže šibenski gradonačelnik Željko Burić. To znači, precizira Burić, da su mogući svi modeli – koncesija, prodaja, javno-privatno partnerstvo... sve. Ne želimo prejudicirati karakter vlasništva u zoni TEF-a dok ne vidimo kakav je interes investitora – ističe gradonačelnik.

A to bi trebalo biti jasno uskoro. Jer u četvrtak će Vlada, na svojoj redovitoj sjednici, donijeti odluku o osnivanju tvrtke "Batižele", u kojoj će država sudjelovati s trećinom udjela, a Grad Šibenik s dvije trećine, i odmah nakon toga, uvjerava nas gradonačelnik, "objavljujemo međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa investitora".

Tek u razgovorima s potencijalnim ulagačima u zonu TEF-a, koja obuhvaća 20 hektara (osam hektara je ostalo u starom TEF-u), "a u želji da se 'projekt TEF' što prije realizira, odvagat ćemo koja je varijanta najbolja".

U svakom slučaju, tvrdi decidirano Burić, to neće biti zatvoreni turistički resort, nego gradska četvrt sa svim pripadajućim javnim sadržajima, od zone mješovite namjene s produženom plažom Banj, hotela, kako to predviđa i nagrađeni projekt "Europan 2014.", do škole, vrtića, sportskih objekata.

– Naš je cilj da to bude produženi grad, gradska četvrt, a ne turistički resort koji bi radio dva-tri mjeseca godišnje, a ostatak godine stajao beživotno kao "grad duhova". Želimo da funkcionira svih 12 mjeseci u godini, kao jedna od gradskih četvrti, a ne da nam stari grad bude periferna zona – napominje gradonačelnik.

– S obzirom da je dobar dio prostora bivše Tvornice elektroda i ferolegura na pomorskom dobru, od plaže Banj do bivše tvorničke obale za teretne brodove, jasno da po sadašnjim zakonima pomorsko dobro može biti koncesionirano, ali ne i prodano. Ali, da ne prejudiciramo, pričekajmo javni poziv investitorima i sagledajmo koje su im namjere i ambicije. A onda će se, sukladno zakonskoj regulativi, odlučiti o vlasničkom statusu na zemljištu – poručuje Burić.

TEF je u proizvodnom smislu ugašen još 1994. kao neperspektivna industrija, a 1997. – 1999. je obavljena razgradnja pogona i postrojenja, srušeni su tvornički dimnjaci i trajno je TEF "zbrisan s lica zemlje". Zemljište je, nažalost, opterećeno brojnim hipotekama i teretima, mahom države, od kojih je najveći bio dug prema Ini (46,5 milijuna kuna), koji je u postupku nagodbe s Gradom podmiren s oko 13 milijuna kuna. Preostala potraživanja država će pretvoriti u udjele u budućoj tvrtki "Batižele".

No, prije realizacije bilo kakvog i bilo čijeg projekta na zemljištu TEF-a, trebat će obaviti završnu sanaciju terena (zemljište se sanira već 20 godina ?!), za koju će se morati izdvojiti milijun kuna.

19. travanj 2024 07:08