StoryEditorOCM
Šibeniknova pravila

Psi će se od sada cijepiti svake treće godine: evo što o svemu kažu u jedinoj šibenskoj veterinarskoj stanici

Piše Marija Lončar
15. siječnja 2021. - 15:13

Vlasnici pasa s odobravanjem su i u Šibeniku dočekali vijest da svoje ljubimce više neće morati svake godine nanovo cijepiti protiv bjesnoće, već nakon dvije ili čak tri godine, koliko većina cjepiva osigurava imunost protiv te zarazne bolesti.

Zato će se, za razliku od dosadašnje prakse, sada u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan morati upisivati rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva. Osim što ubuduće pse neće morati nepotrebno cijepiti, šibenski pasoljupci nadaju se i kako će zbog toga ubuduće imati i manje troškove.

Ovu su novinu s velikim odobravanjem pozdravili i Prijatelji životinja koji već neko vrijeme ukazuju na taj problem, a prije četiri godine pokrenuli su i peticiju tražeći da cijepljenje protiv bjesnoće bude obavezno prema uputama proizvođača cjepiva i u skladu s njihovom jamstvu koliko ono psa štiti od bjesnoće. Za to su se zalagali i mnogi veterinari, pogotovo stoga što već godinama u Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva bjesnoće.

Posljednji takav dogodio se prije punih sedam godina kada je bijesna lisica pronađena u Zagrebačkoj županiji. Ministarstvo poljoprivrede na takve je prijedloge i peticije do sada ostajalo nijemo, premda je Europska unija kao rok postavila minulu, 2020. godinu kada je cijela Europa trebala biti proglašena slobodnom od bjesnoće, pa je stoga i Hrvatska sredstvima iz EU fondova provodila oralno cijepljenje lisica protiv bjesnoće.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo sada promijeniti dosadašnje obvezno jednogodišnje cijepljenje, ova će 2021. biti nulta godina za buduću praksu, što znači da će zapravo sve ostati po starom, objašnjava doktor veterine Ivica Ukić, direktor šibenske veterinarske ambulante More.

- Svi psi stariji od godine dana cijepit će se protiv bjesnoće po starom. Međutim, njima će se sada u putovnicu upisati kada istječe trajanje cjepiva prema uputi proizvođača. Konkretno, u našoj ambulanti mi već godinama koristimo francusko cjepivo koje ima imunološko trajanje od tri godine, jer nam se pokazalo najboljim budući da nema gotovo nikakvi kontraindikacija. To znači, ako se sada pas cijepi u putovnicu mu se upisuje 2024. godina za ponovno cijepljenje – objašnjava Ukić, ali napominje:

- Ovo, međutim, ne vrijedi za mlade pse koji se prvi put cijepe od bjesnoće s tri mjeseca starosti i moraju se docijepiti nakon šest mjeseci!

More je trenutačno jedina veterinarska ambulanta u Šibeniku,a godišnje bi protiv bjesnoće cijepili oko 2500 pasa. Cijena je sada 150 kuna i taj je iznos propisala država, ali je pitanje hoće li ostati nepromijenjen. Naime, Ministarstvo poljoprivrede iako je donijelo novu naredbu o cijepljenju, nije donijelo novi cjenik.

- Cjepivo protiv bjesnoće i dalje košta 150 kuna. No, s obzirom na to da proizvođači jamče imunost od jedne, dvije ili tri, ovisi o kojem se cjepivu, odnosno proizvođaču radi, vjerojatno će i cijene bit različite. Može se očekivati da cjepivo koje duže traje bude i skuplje. To znači da ako nam danas netko dođe i cijepi svog psa starijeg od godinu dana s cjepivom koje mi koristimo to će platiti 150 kuna, a ponovo će to trebati napraviti za tri godine. No, teoretski se može dogoditi da ako to napravi, recimo, u travnju vlasnik psa to skuplje plati. Zato čekamo taj novi cjenik o kojem sve ovisi – kazao je Ukić napominjući kako će u tom slučaju ta veterinarska ambulanta nabaviti i cjepiva drugih proizvođača s različitim jamstvom trajanja imuniteta kako bi šibenski skrbnici pasa imali mogućnost biranja za njih najpovoljnije cijene cjepljenja protiv bjesnoće.

24. travanj 2024 15:04