StoryEditorOCM
ŠibenikNOVAC JE OSIGURAN

Prvo u Šibeniku: U park-šumi Šubićevac uskoro bi trebali početi radovi na izgradnji dječjeg igrališta za djecu s posebnim potrebama

Piše Katarina Rudan
18. travnja 2019. - 13:43

U park-šumi Šubićevac uskoro bi trebali početi radovi na izgradnji dječjeg igrališta za djecu s posebnim potrebama. Može se slobodno reći da je riječ o zajedničkom projektu Grada Šibenika, Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac i donatora. Kako doznajemo od Paška Rakića, šibenskog dožupana, Grad će uskoro raspisati natječaj, odnosno javnu nabavu za izvođača radova, a izrada projektne dokumentacije je u tijeku. Osiguran je i novac zahvaljujući donaciji bivše Jadranske banke d.d. Šibenik, u iznosu od 750.000 kuna, koju je od 1. travnja preuzela Hrvatska poštanska banka. Inače, ideja o potrebi gradnje igrališta za djecu s poteškoćama u razvoju nije od jučer i ova velika bančina donacija ubrzala je njezinu realizaciju.

– Iskreno, kad smo dobili vijest da će banka donirati toliki novac bili smo u šoku, ali pozitivnom. Imali smo sastanak u Uredu gradonačelnika Željka Burića i u jednom trenutku direktor tada Jadranske banke, Mato Filipović, prekinuo je sastanak i rekao da su u projektu igrališta prepoznali nešto izuzetno vrijedno i pozitivno za djecu Centra Šubićevac, ali i za svu ostalu djecu koja imaju problem u komunikaciji ili tjelesnoj invalidnosti, te da u potpunosti žele financirati projekt. Tako je, nama sasvim nenadano, u cijelosti osiguran novac za projekt igrališta – kaže Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Zapravo, novac za taj projekt već se počeo prikupljati, od projekta se nikako ne bi odustalo, ali bi trebalo daleko više vremena za prikupiti potrebnu svotu.

Hvala donatorima

– Vijest o donaciji 750 tisuća kuna obradovala je i nas u Centru i začetnika same ideje, a to je Nino Vrcić iz Moto kluba "Galebi" koji je potaknuo inicijativu prikupljanja sredstava za izgradnju senzoričkog igrališta. Klub, s kojim uspješno surađujemo već 12 godina i pravi smo prijatelji, zaista se angažirao oko ovog projekta. Uključili su se i bajkeri iz cijele Hrvatske, održani su koncerti, društvene mreže su odigrale svoju ulogu i u sklopu humanitarne akcije pod nazivom "I mi se želimo igrati“ prikupljen je iznos od 80 tisuća kuna. Donirali su gospodarski subjekti i fizičke osobe i ta će sredstva biti utrošena u opremanje igrališta – govori Bego.

U ovoj priči važno je navesti i to da je idejni projekt igrališta izradila i donirala šibenska arhitektica Ksenija Ivić, vlasnica "Izgradnje projekta".

– Svi su nam donatori jednako vrijedni i zahvalni smo im na svemu što su učinili i čine za kvalitetniji život i rad korisnika njihova Centra za odgoj i obrazovanja, ali i sve ostale djece s poteškoćama. Iako je osnivač naše ustanove država, mi smo dio ove zajednice, ovoga grada i zaista smo sretni što postoji izuzetno razumijevanje, uvažavanje i pomoć kao lokalne i regionalne zajednice, tako i svih društvenih slojeva, ustanova i institucija – na kraju će Bego.

Dodajmo da će to biti prvo igralište u Šibeniku prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju, a gradit će se nadomak postojećeg dječjeg igrališta u šumi Šubićevac.

25. travanj 2024 17:04