StoryEditorOCM
ŠibenikPotvrđeno

Prvi zaraženi koronavirusom u županiji: 47- godišnji Zagrepčanin i 20-godišnji šibenski student, obrađuje se još 21 osoba s kojima su bili u kontaktu

Piše Marija Lončar
19. ožujka 2020. - 14:54
: Goran Pauk, nacelnik PU Sibensko-kninske zupanije Ivica Kostanic i Nikola Blazevic.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dvije su osobe, muškarac iz Zagreba i šibenski student, zaražene koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji. Oba pacijenta imaju blaže simptome bolesti i nalaze se u samoizolaciji, a trenutačno se provodi obrada 21 osobe s kojima su oboljeli bili u kontaktu. Potvrdio je to Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije na konferenciji za medije sazavnoj tek u podne, nakon što su se po društvenim mrežama i u nekim medijima, večer prije proširile razne spekulacije i nepotvrđene informacije o dvjema prvim zaraženim slučajevima na šibenskom području. Šibensko-kninski župan Goran Pauk priznao je kako je točna i pravodobna informacija ovaj put "falila u medijima" opravdavajući to "određenim procedurama" te je najavio kako će Stožer ubuduće nastojati promtnije reagirati.


-Sinoć, u srijedu, stigli su nam uzorci s klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prema kojoj su dvije osobe s područja županije pozitivne na COVID-19. Riječ je o 47-godišnjem muškarcu iz Zagreba koji je trenutno na području naše županije u svojoj vikendici u samoizolaciji, jer je bio u izravnom kontaktu s oboljelim osobama koje su se vratile iz inozemstva i kod kojih je potvrđena infekcija virusom COVID-19. Drugi oboljeli je 20-godišnji student iz Šibenika za kojeg epidemiološki izvidi još traju. Bitno je reći da oba pacijenta imaju blage kliničke simptome – kazao je Pauk te dodao kako su u županiji otvorene dvije karantene, jedna za vozače teretnih vozila koja ima 58 ležajeva i 20 parkirnih mjesta, a druga sa 36 ležajeva za osobe koje su došle iz ugroženih područja, a nemaju mogućnosti za izolaciju u svojim kućama. U njima se nalaze dvije osobe, kazao je Pauk, ističući kako nije riječ o oboljelim osobama, već su tu smještene jer nemaju mogućnost samoizolacije.


Podsjetio je i kako su aktivirani stožeri civilne zaštite u svim općinama i gradovima te su u stalnom kontaktu i izmjenjuju sve informacije. Apelirao je na sve kojima je određena samoizolacija da se strogo toga pridržavaju, te pozdravio nove, pooštrene mjere zabrane i ograničavanja javnih okupljanja, rada kafića i trgovina koji nisu prijeko potrebni za život, pozivajući građane da se pridržavaju uputa o provođenju higijene i socijalnih kontakata. Zbog toga je najavio kako će Stožer ubuduće informacije o svemu slati u svojim priopćenjima, a te najavio mogućnost press konferencija video sreamingom.


Infektologinja Blanša Bilić iz Opće bolnice Šibenik kazala je kako je do sada u bolnici uzeto 19 uzoraka za obradu.
-Od toga je prije dva dana u suradnji s epidemiologom uzeto pet uzoraka za analizu, a u srijedu kasno navečer saznali smo da su dva pozitivna. Oba pacijenta su imali jednokratnu respiratornu bolest i temperaturu s blažim respiratornim problemima. Pušteni su doma u saomoizolaciju i sada su dobro, nemaju temperaturu i imaju blage respiratorne smetnje. Trenutačno je na odjelu u bolnici troje pacijenata koji imaju također blage respiratorne probleme i febrilitet, a među njima je jedan 60-godišnji pacijent s pozitivnom epidemiološkom anamnezom i za njih očekujemo rezultate testiranja – kazala je Bilić, napominjući kako je šibenska bolnica spremna za prihvat i većeg broja oboljelih za koje su pripremljene dvije sobe s dvama respiratorima, te soba za eventualnu dijalizu kao i operacijska i ginekološka salu za potrebe hitnog operacijskog zahvata, carskog reza ili poroda.
Trenutačno se radi na obradi osoba s kojima su dvojica zaraženih koronavirusom bila u kontaktu, kazala je Ankica Parat Baljkas, voditeljica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.


-To znači da se radi epidemiološki izvid, dodatno se anketira kontakte i oboljele te ih se stavlja pod zdravstveni nadzor i po potrebi u samoizolaciju. Pod zdravstvenim nadzorom do sada imamo 254 osobe, od čega je njih 21 bilo u kontaktu sa zaraženim koronavirusom. U samoizolaciji u kućnim uvjetima ili u karanteni je 207 osoba – istaknula je Parat Baljkas.
U Šibensko-kninskoj županiji, najavio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Nikola Blažević, u tijeku je otvaranje izdvojenih ambulanta u domovima zdravlja u Šibeniku, Kninu i Drnišu u koje će se javljati osobe pod sumnjom na zaraženost koronavirusom.


Na sve izazove zbog širenja zaraze koronavirusom spremna je i šibenska policija, a načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić kazao je kako je, zbog dojava o kršenju samoizolacije, policija intervenirala u 54 slučaja, no utvrđeno je da je samo šest osoba kršilo te mjere te su prijavljeni nadležnom državnom inspektoratu.

18. travanj 2024 13:45