StoryEditorOCM
ŠibenikMisli globalno, djeluj lokalno

Prvi otok na hrvatskom dijelu Jadranu, a i izvan njega: Zlarinjani i službeno počeli "antiplastičnu borbu" (FOTO)

23. ožujka 2019. - 14:14

Ono što je iz dana u dan sve snažnija globalna ideja, na malenom otoku Zlarinu s današnjim danom postalo je stvarnost. U Hotelu „Koralj“ sedamnaest otočnih „subjekata“- ugositelja, udruga, društava trgovina, odnosno njihovi voditelji ili vlasnici, potpisalo jer povelju „Otok Zlarin vs. jednokratna plastika“.

Time je na Zlarinu i službeno počela „antiplastičpna borba“, kako su u prigodi predstavljanja ideje i potpisivanja povelje rekli oni koji su „glavni“ za ovu ideju izvan otoka, Ana Robb i Nataša Kandijaš, i oni koji su uprli snage da se provede baš na Zlarinu, Katarina Gregov, direktorica Ureda turistilčke zajednice i Antoni Biberica, predsjednik Mjesnog odbora- i sam ugostitelj.

- Ideja se dogodila prošlog ljeta kad je Ana Robb bila zgranuta količinom plastičnog otpada nakon brudetijade. Ono što smo tada u hipu obećali sebi i otoku sad se realizira: Zlarin će od ovoga ljeta biti otok bez plastike, i to prvi hrvatski otok bez plastike, čime je nadmašio čak i odluku Europske komisije o zabrani uporabe jednokratne plastike- rekao je Antoni Biberica.

Ana Robb, obiteljski vezana za Zlarin, zajedno s Natašom Kandijaš i Ivanom Kordić, u listopadu prošle godine pobijedila je na Adriatic Plastic Challengeu, što je pokrenulo val promjena na kojem sad Zlarin kreće u borbu protiv jednokratne plastike.

-Vizija i glavni cilj je zamjeniti svu jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivim rješenjima i tako doprinjeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u prirodu. Kaže direktorica Turističke zajednice Katarina Gregov, ureda koji i inače prednjači u organizaciji i provedbi moglo bi se reći svih otočnih akcija. Ana Robb i Nataša Kandijaš nisu krile zadovoljstvo što će jedna ljetna ideja- ujedno i najveći globalni problem planete- uhvatiti korijena u Zlarinu, prvom otoku na Jadranu, a i izvan njega:

-U Francuskoj gdje živim mnogi su za ovo več čuli, mnogi se raspituju, mnogi žele doći na otok bez plastike. Postali ste uzor mnogima a da još i ne znate za to.

Katarina Gregov kaže da će ovaj projekt zaista povećati atraktivnost i konkurentnost Zlarina na turističkom tržištu.
- Dakle, ima samo jedno pitanje: zašto bismo i dalje želili koristiti plastiku, ako volimo taj svoj otok!?

Sve u svemu, pilot projekt poduprli su svi lokalni ugostiteljski i trgovački objekti, Mjesni odbor, Turistička zajednica, Dobrovoljno
vatrogasno društvo Zlarin, Yacht Club Zlarin, Udruga „Bodulići“, KUD „Koralj“ i- lokalno stanovništvo.

Svečanom poveljom obvezali su se da zaista nikad neće u svom poslovanju koristiti jednokratnu plastiku i da će podržati i dalje promovirati projekt „Za Zlarin bez plastike“ i tijekom svih mjesnih kulturno-zabavnih manifestacija i programa. Zlarinjani su sa zanimanjem razgledali uzorke asortimana svega onoga što miže zamjeniti jednokraztnu plastiku.

I ne samo to: pozivaju i sve buduće goste Zlarina da ih u tom naumu podrže, odnosno poštuju opredjeljenje otoka za život bez jednokratne plastike i da se, naprosto, u svakodnevnom životu uključe u globalnu borbu protiv plastike- svatko na svom osobnom, malom planu.

19. travanj 2024 08:20