StoryEditorOCM
ŠibenikNitko neće ostati na ulici

Prvi krug upisa u srednje škole: Osmaši, ne bojte se, ima mjesta za sve!

Piše Katarina Rudan
7. srpnja 2017. - 15:27

Šibenska mladost, koja je ove školske godine završila osnovnu školu, ne mora se bojati da će ostati neupisanih u srednju školu. Mjesta ima i previše, samo je pitanje hoće li "upasti" u željenu školu i zanimanje. Ukupno je iz 23 osnovne škole na području Šibensko-kninske županije izišlo 923 osmaša, koji se mogu upisati u osam srednjih škola u Šibeniku, jednu u Drnišu i dvije u Kninu, a u njima je ukupno 1049 mjesta u 49 razrednih odjela. Tomu treba dodati i Srednju glazbenu školu Ivana Lukačića u Šibeniku, koja u dva razredna odjela planira upisati 29 učenika u različite glazbene programe, te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, koji pohađaju učenici s teškoćama. Ove godine u jednom razredu Centar nudi tri obrazovna programa za pomoćna zanimanja desetorici učenika.

Uz već standardna zanimanja u ekonomskoj, medicinskoj, tehničkoj, turističkoj i drugim srednjim školama, ove školske godine dva su nova programa koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- U Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku novi obrazovni program je brodski električar. Osim što je novi i za sada jedini u Hrvatskoj, program traje četiri godine, što je također prvi put u ovoj školi. Interes za upis ovog zanimanja, a 22 su mjesta, jako je velik i izvan granica naše županije, tako da će sigurno već u prvom upisnom roku biti popunjen. Oni koji završe za brodskog električara mogu raditi na brojnim radnim mjestima koja su vezana uz brodove i nautiku, a mogu nastaviti i daljnje školovanje - kaže Dijana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport.

Drugi novi obrazovni program je zanimanje administrator s deset mjesta za upis. Otvoren je u šibenskoj Ekonomskoj školi, a namijenjen je djeci s teškoćama, uz već dva postojeća. Jedan je u Industrijsko-obrtničkoj školi za zanimanje vodoinstalater, a drugi u Srednjoj strukovnoj školi za zanimanje cvjećara. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će u prvom upisnom roku biti popunjena mjesta u četverogodišnjim srednjim školama, a slobodnih će za jesenski ostati u trogodišnjim.

- Nažalost, za deficitarna obrtnička zanimanja nema interesa učenika, a potrebe na tržištu rada su ogromne. Uvijek nam nedostaje vodoinstalatera, autolimara, mesara, elektroinstalatera, brodomehaničara, mesara, slastičara i sličnih zanimanja. Svjedočimo i nedostatku kuhara i konobara. Od prošle školske godine imamo tri razreda tih zanimanja u našoj Turističko-ugostiteljskoj školi u Šibeniku i nekoliko mjesta je ostalo prazno - govori Ercegović te dodaje da će stanje oko upisa u srednje škole u prvom upisnom roku i koliko je i u kojim školama ostalo mjesta biti poznato 11. kolovoza, kad će službeno biti objavljena slobodna mjesta za upis u jesenskom roku.

Podsjetimo, učenici su se mogli prijaviti na najviše šest obrazovnih programa, a rezultati prijava u prvom roku bit će poznati sljedećeg tjedna. Nakon objave konačne liste poretka 13. srpnja, slijedi upis koji traje do 19. srpnja.
Kao i u ostatku Hrvatske, i u Šibensko-kninskoj županiji iz godine u godinu sve je manje učenika osmaša, a time i upisanih u srednje škole. U odnosu na prošlu školsku godinu kad ih je bilo 995, ove ih je 27 manje. Školske 2014./15. bilo ih je 1077, dok je devet godina ranije, 2005./6. osnovnu školu završilo 1325 učenika.


U Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku novi obrazovni program je brodski električar. Osim što je novi i za sada jedini u Hrvatskoj, program traje četiri godine, što je također prvi put u ovoj školi

26. travanj 2024 12:41