StoryEditorOCM
ŠibenikEx vojarna Bribirskih knezova

Prva radna aktivnost u novom mandatu gradonačelnika Burića. Kreće izrada projektne dokumentacije za novi vatrogasni dom u Šibeniku

Piše šibenski.hr
1. lipnja 2021. - 11:29

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić potpisao je danas ugovor za izradu projektne dokumentacije za vatrogasni dom. Predmet ugovora je usluga izrade projektne dokumentacije za izgradnju novog vatrogasnog doma, a koji bi mogao postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova u Šibeniku.

„Zadovoljstvo mi je što nam je ovo prva radna aktivnost u novom mandatu. Projekt izmještanja vatrogasnog doma i gradnje novog je daleko odmakao, iako je posrijedi uglavnom papirnati dio posla, ali iznimno težak i važan. Današnjim potpisivanjem ugovora za izradu glavnog i izvedbenog projekta gradnja novog vatrogasnog doma nezaustavljivo ide dalje.“ , kazao je gradonačelnik Željko Burić.

image
Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za novi šibenski Vatrogasni dom

Zamjenik gradonačelnika, a ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Šibenika, Danijel Mileta dodao je kako se gradnja novog doma planira na površini 17.300 m2 u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova, te kako očekuje da kroz prvu polovicu iduće godine bude završena dokumentacija i ostali preduvjeti za gradnju.

„Procijenjena vrijednost čitavog projekta je oko 40 milijuna kuna, a koje ćemo tražiti, kao i sve ostale kapitalne gradske projekte, u europskim omotnicama koje nam stoje na raspolaganju.“ istaknuo je Mileta.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika Volimir Milošević zahvalio se Gradu što je prepoznao važnost i potrebu ovog projekta.

Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 187 tisuća kuna plus PDV, a dokumentaciju će izraditi tvrtka VV projekt d.o.o. iz Splita. Direktor tvrtke Ivan Vulić poručio je kako je posrijedi zanimljiv i obećavajući projekt te nema razloga da Šibenik ne dobije kvalitetan vatrogasni dom.

Zgrada ima građevinsku bruto površino od 3.555 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2.343 m2. Dužina zgrade je 89 m, širina joj je 38 m, a visina 16 m (toranj). Zgrada se sastoji od podruma (samo dio tlocrtne površine zgrade), prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj, uz to ima još i 2., 3. i 4. kat u svrhu izvođenja vatrogasnih vježbi. U prizemlje su smješteni sadržaji: garaža, spremišta zaštitne opreme, spremište rezervne i skupne zaštitne opreme, servis vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, praonica, toranj, servis dišnih aparata, hall, hodnik, dnevni boravak i kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice. Na 1. kat su smješteni slijedeći sadržaji: dvoran, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice, balkon i toranj.

image
Novi Vatrogasni dom u Šibeniku bit će izgrađen u bivšoj vojarni Bribirskih knezova

U svaku garažu može se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen sa obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj prostoriji su dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i jedan sanitarni čvor.

Dnevni boravak sa priručnom kuhinjom smješten je u neposrednu blizinu prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi. Na taj način omogućena je maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu.

Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane na način da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje. Dimenzionirane su za četiri kreveta. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderobu je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića.

Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine. Toranj za vježbu i obuku vatrogasaca na otvorenom smješten je u dijelu građevine u kojem vježba vatrogasaca ne ometa ostale djelatnike.

20. travanj 2024 15:28