StoryEditorOCM
ŠibenikVećina bira Francusku

Provjerili smo koliko Šibenčana će ove sezone na skijanje; Obitelj će sedam dana tog gušta koštati oko 1100 eura

Piše Ana Petrić
25. siječnja 2023. - 16:45

Nassfeld, Kronplatz, Val Thorens ili Les Orres samo su neka od europskih skijališta koje Hrvati za svoj zimski odmor, odnosno za odlazak na skijanje biraju iz godine u godinu. I to, očito, bez obzira i na inflaciju, konverziju eura, time i povećanje cijena svih usluga pa čak i na ovogodišnji nedostatak snijega jer se brojke Hrvata koji odlaze na skijanje ne smanjuju, dapače. Procjenjuje se da bi ove godine više od 200 tisuća Hrvata moglo otići na skijanje, a nakon tri pandemijske, ovo je i prva godina bez ograničenja, restrikcija i covid potvrda. Osim toga, Hrvatska je od prvog siječnja postala članicom Schengenskog prostora što će skijašima znatno smanjiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

Kolika je zainteresiranost Šibenčana kada je riječ o odlasku na zimovanje te koje destinacije najčešće biraju, upitali smo putničku agenciju ‘‘Nik‘‘ iz koje nam odgovaraju kako Šibenčani u najvećem broju biraju skijališta u Francuskoj, Italiji i Austriji.

-Mi zapravo imamo svoje stalne klijente koji iz godine u godinu na skijanje idu preko naših aranžmana, a većinom su to obitelji od četiri člana, a nerijetko se spoje i dvije obitelji. Primjerice, za put u Francusku koji većina bira jer tamo sigurno ima snijega na sedam dana s organiziranim prijevozom i osiguranim smještajem, za dvije osobe se cijene kreću oko 600 ili 700 eura, a za obitelji su to nešto veće cifre, oko 1100 eura i više – kažu nam iz agencije.

Stoga, ističu, zainteresiranost je kod njih svake godine više – manje ista, a među Hrvatima, i to onim mlađima, sve popularniji postaje i ‘‘KnockOut snow festival‘‘ koji se u dva termina po dva tjedna održava upravo na francuskom skijalištu Les Orres. U redovnu cijenu od 410 eura uključeni su organizirano putovanje, odnosno prijevoz autobusom do lokacije, sedam noćenja, šest dana skijanja te pratnja vodiča, a ponudu provodi zagrebačka turistička agencija ‘‘Collegium putovanja‘‘.

Zaključno, s obzirom na 2019. godinu na koju se uvijek referiramo za usporedbu i koja je bila posljednja prije pandemije, cijene skijaških aranžmana porasle su za otprilike 10 do 15 posto, no to Hrvatima, izgleda, ne stvara problem jer brojke onih koji odlaze na skijanje govore same za sebe. Osim toga, skijaškoj sezoni ide u prilog i drugi dio zimskih praznika za školarce u razdoblju od 20. do 24. veljače, odnosno povratak na nastavu 27. veljače.

19. travanj 2024 23:36