StoryEditorOCM
ŠibenikNema ulaska gostima

Provjerili smo kako se za novu pedagošku godinu pripremaju šibenski gradski vrtići: Kad zadnje dijete uđe, ‘tete‘ zaključavaju vrata...

Piše Marija Lončar
27. kolovoza 2020. - 08:32

Ako su upute za rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama s obzirom na novu epidemiološku situaciju koja je ovog ljeta eskalirala u Hrvatskoj, a tako i u Šibensko-kninskoj županiji, i donijela neslavne rekorde u broju zaraženih i oboljelih, objavljene poprilično kasno, kako to misle mnogi stručnjaci i roditelji, razloga za zabrinutost nemaju šibenski mališani.
Nova pedagoška godina u dječjim vrtićima, bez iznimke, počinje 1. rujna. Preostalo je svega nekoliko dana da se sve organizira i pripremi za prihvat djece, ali je u šibenskim vrtićima sve spremno i prije navedenog datuma.

Poručili su to ravnatelji šibenskih vrtića sa sastanka s gradskim čelnicima, izrazivši spremnost na dodatne napore, ma što god to značilo. Možda taj sastanak iza zatvorenih vrata i nije bio toliko idiličan, kako se stječe dojam. Ravnatelji su, naime, govorili i o problemima s kojim se svakodnevno susreću. Samo ih, u priopćenju koje je stiglo iz Grada Šibenika, nisu podijelili s javnosti.

Međutim, ako je suditi prema riječima ravnateljica dječjih vrtića "Smilje" i "Šibenska maslina", Gorane Rakić i Maje Gulin, nikakvih problema zapravo nema. Barem ne novih i drugačijih od onih s kojima se odgojitelji i odgojiteljice susreću posljednjih mjeseci, odnosno od početka svibnja kada su se vrtići nakon popuštanja prvih rigoroznih mjera otvorili da bi nastavili raditi i ovoga ljeta kada su radili dežurni vrtići, a broj djece bio veći negoli ikada do sada.

– Nama se u mjerama ništa ne mijenja u odnosu na ono što smo do sada radili i mi smo potpuno spremni za 1. rujna. Zapravo, to je samo nastavak našeg rada preko ljeta, jer imali smo naše dežurne vrtiće. U ovoj godini u "Smilje" je upisano oko 410 djece koja idu u sedam, odnosno osam objekata, jer vrtić "Građa" ima dva objekta. Dakle, maske, rukavice i dezinficijensi, sve je je spremno. Lagano i mirno ulazimo u novu pedagošku godinu – govori Rakić.

Pripreme su u tijeku i u "Šibenskoj maslini" koja od jeseni broji ukupno 530 djece.
– Sve ćemo odraditi u skladu s propisanim uputama. Pratimo situaciju i s roditeljima komuniciramo online. Puno je danas tih digitalnih načina. Neće naravno biti lako, jer u vrtićima nije moguće držati fizičku distancu, ali smo svakako zdravstvenu zaštitu i preventivu podigli na višu razinu – kaže Gulin.

"Tete" u vrtićima, ističu ravnateljice, neće morati nositi zaštitnu masku, ali će je nositi kada budu mijenjale pelene najmlađima u jaslicama. Maske će nositi i asistenti, a Rakić podsjeća kako u vrtić više neće moći ulaziti nitko "sa strane", nikakvi gosti ili, primjerice, glumci i kazališne skupine kako bi odigrali neku predstavu. Iza vrata će morati ostati i poslužitelji hrane, koji će kolica s marendom i ručkom ostavljati ispred kako bi ih prihvatio odgojitelj.

Problem bi, eventualno, moglo biti spavanje djece, odnosno osiguranje dovoljnog razmaka između krevetića, a ono što je već zaživjelo u vrtićkoj svakodnevici jest da se grupe djece i odgojitelji ne smiju miješati.

Ipak neće sve ići tako glatko. Problematičan će biti boravak roditelja u vrtiću, odnosno njihovo zadržavanje.
– Problem je svakako adaptacija. Kada dijete prvi put dolazi u vrtić, odnosno jaslice, treba mu vremena za prilagodbu. Prema uputama, roditelj u tom slučaju može ostati s djetetom petnaestak minuta. Ali nekom djetetu bi možda trebalo pola sata! Morat ćemo se snalaziti, ali iskustva, nažalost, već imamo – kazala je Gulin.

27. travanj 2024 04:26