StoryEditorOCM
ŠibenikVećini je to normalno

Provjerili smo kako je protekao prvi dan samotestiranja u šibenskim školama: Sve je stvar povjerenja, rijetki su vratili testove

Piše Marija Lončar
14. veljače 2022. - 13:30

-Imam sina koje ide u osnovnu školu i ovo nije prvi put da se testirao. Do sada smo desetak puta radili kućne testove, jer smo imali koronu i u porodici, pa ni ovo samotestiranje nije bilo nikakav problem i ništa neugodno. Dijete mi je negativno i razrednici smo odmah to javili e-mailom kako je bilo i dogovoreno! Kazuje to I. L., majka sedmaša jedne šibenske osnovne škole koja podržava ovu mjeru, jer smatra da duži izostanak iz škole i online nastava ne mogu zamijeniti živu riječ nastavnika i međusobno druženje djece.

Poput nje i najveći dio šibenskih roditelja u nedjelju je navečer, odnosno u ponedjeljak ujutro testirao svoje školarce, a iz razgovora s ravnateljima doznaje se kako prvi dan samotestiranja učenika kod kuće u Šibeniku protječe bez problema. Nije bilo prosvjeda ispred škola nezadovoljnih građana, a izostale su i reakcija roditelja koji se protive nošenju maski, cijepljenju i drugim epidemiološkim mjerama u školama.

U OŠ Vidici u kojoj učenici nastavu pohađaju u dvjema smjenama, u jutarnjoj je tek šestero roditelja potpisalo izjavu da ne pristaju na samotestiranje svoje djece. Hoće li u školu stići još takvih "odbijenica" i koliko će ih biti, ravantelj Darko Relja nije mogao reći.

- Nitko to ne zna. Mogu te izjave stići i sutra. Mi se držimo prema onomu što nam roditelji kažu, a pravo stanje stvari ne možemo ni znati. Ovdje se ide na povjerenje i nikoga se ne može ni na što prisiljavati – ističe Relja.

Nastava u OŠ Jurja Šižgorića u ponedjeljak je pak počela bez ijednog učenika pozitivnog na bolest Covid-19. Brzi kućni testovi učenicima su podijeljeni još u petak, a prvi dan samotestiranja prošao je mirno i u toj školi.

image
Ivana Rupic, ravnateljica OS Juraj Sizgoric u Sibeniku.
 
Ante Baranic/Cropix

- Roditelji ponekad zaborave da su škole dio obrazovnog sustava s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na čelu te da smo mi njihova produžena ruka, da tako kažem. Zato svoje nezadovoljstvo znaju ponekad iskaliti na nama. Nadam se da će ovo oko samotestiranja mirno proći. Neki roditelji to ne prihvaćaju i mi to poštujemo. Jer, djeca su njihova, a i sve je na dobrovoljnoj bazi – rekla je ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića Ivana Rupić.

Dodaje kako je od 403 učenika tek nekoliko njih vratilo testove, no očekuje da će toga biti još, budući da svi podaci još nisu prikupljeni.

- Nama su još u petak kada smo dijelili testove neki učenici rekli da se oni neće testirati. Prema najavama u svakom razredu bi mogao biti jedan ili dva takva učenika, no sljedećih dana imat ćemo potpunije podatke – zaključila je Rupić.

Učenicima šibenske Medicinske škole samotestiranje kod kuće i nije neka novina, budući da se nakon uvođenja covid-potvrda redovito testiraju svaki put kada idu u šibensku bolnicu ili u Dom za starije i nemoćne gdje obavljaju vježbe koje su sastavni dio njihove nastave. Stoga ne čudi što se nitko od budućih medicinskih sestara i tehničara te farmaceuta nije usprotivio samotestiranju kod kuće.

image
 Aleksandra Acalin
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Kada smo dijelili testove nitko nije rekao da to neće raditi. Vidjet ćemo sada, s obzirom da nam je škola popodne, hoće li biti vraćenih testova i potpisanih izjava o nepristajanju na samotestireanje kod kuće. Prema jutarnjim podacima troje djece bilo je pozitivno na testu. U svakom slučaju sve prolazi mirno. Uostalom, naši učenici navikli su na testove, jer bez toga ne bi mogli ući u zdravstvene ustanove u kojima imaju redovne vježbe – rekla je ravnateljica Medicinske škole Aleksandra Acalin.

03. svibanj 2024 12:46