StoryEditorOCM
Šibenikčak 66 poginulih

Prošli su mnoga ratišta i sve slavne bitke: obilježena 33. obljetnica osnutka legendarne 113. šibenske brigade

Piše Šibenski.hr
19. lipnja 2024. - 12:48

Prigodnim programom, polaganjem vijenaca pred Spomenikom poginulim, nestalim i umrlim braniteljima na Baldekinu i svetom misom zadušnicom u kapelici sv. Mihovila u krugu bivše vojarne Bribirski knezovi, pripadnici 113. brigade Hrvatske vojske obilježili su danas 33. obljetnicu osnutka te legendarne šibenske postrojbe.

Na skupu pred spomenikom pročitana su i imena poginulih i smrtno stradalih pripadnika 113. brigade koja su uklesana na spomen ploči, a nakon odrješenja i molitve koju je predvodio don Darko Poljak, policijski kapelan,  brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeću. 

Ispred Hrvatskog sabora vijenac je položio Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik, u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, vijenac je položio državni tajnik Darko Nekić, a u ime ministra obrane Ivana Anušića, njegov savjetnik Ivica Ušljebrka. Izaslanstvo Grada Šibenika predvodio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, dok je izaslanstvo Županije šibensko-kninske predvodio župan Marko Jelić.

Kroz 113. brigadu Hrvatske vojske, koju se od osnutka nazivalo 113. šibenskom brigadom, prošlo je osam tisuća pripadnika te 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja. Prvi zapovjednik brigade bio je Ante Ljubičić, a nastala je uglavnom od pričuvnog sastava policije, listom dragovoljaca koji su u to vrijeme već bili pripremljeni i obučeni.

Posebno se istakla u obrani Šibenika, kada je zajedno s policijom obranila Šibenik i spriječila agresorske snage u presijecanju Hrvatske na dva dijela.

Šibenska 113. brigada je na svom borbenom putu prošla mnoga ratišta, od Rujanskog ratnog podviga na Šibenskom mostu, preko skradinskog zaleđa, Pakova Sela, Dragišića, Gradine, Nos Kalika i miljevačkih sela, preko neretvanske doline i dubrovačkog juga, do slavnih akcija Oluja i Maestral.

S posebnim pijetetom brigada njeguje sjećanja na svojih 66 poginulih pripadnika.

19. lipanj 2024 12:48