StoryEditorOCM

Pronašli smo jedno mjesto na šibenskom području gdje vlada pravi 'babyboom': Do prije dvije godine vrtić je imao samo poludnevni boravak, a danas je u njemu čak 31 dijete

Piše Katarina Rudan
29. travnja 2019. - 19:47

Pitajte i nas nešto - rekla su mi dva mališana, dvojica prijatelja, koja su budno pratila što se to u njihovom vrtiću događa, zašto se okupilo toliko odraslog svijeta, uključujući i novinare, pa nešto govore, potpisuju, čestitaju...

- Evo, recite mi jeste li sritni što će vam urediti igralište i dvorište vrtića - pitala sam ih.
- Daaa - odgovorio je Luka Mandić, a Dinko Cvitan isto ponovio.
- Gdje se najviše volite igrati - pitam.
- U kućici - reče Luka.
- A meni je najlipše na vrtuljku - kazao je Dinko. I to je bio cijeli naš razgovor, jer su dečki morali na "ribarnicu". Zapravo, improviziranu ribarnicu od kartonskih kutija ali sa svim potrebnim rekvizitima, u jednom kutku dnevnog boravka Dječjeg vrtića "Veslo" u Zatonu, područni odjel šibenskog Gradskog dječjeg vrtića "Smilje". I što mislite, koje to morske plodove na ribarnici nude?

Nude pidoće

A što drugo nego zatonsku pidoću u čiju je zaštitu krenuo tamošnji Mjesni odbor, na čelu s Borisom Dukićem, a u suradnji s Veleučilištem u Šibeniku. Znaju Zatonjani da djecu valja od malih nogu učiti tomu što je domaće i posebno te što zaštititi treba.
A znaju i da na mlađima svijet ostaje, pa se zadnjih godina više brinu i o demografskoj slici svojeg mjesta što je rezultiralo pravim malim "baby boomom" a time i većim brojem djece u vrtiću. Naime, do prije dvije godine vrtić je imao samo poludnevni boravak, petosatni program, a onda se pokazala potreba otvaranja cjelodnevnog boravaka za jednu grupu djece. Treba naglasiti da su jedini područni odjel gradskog vrtića izvan grada koji ima cjelodnevni boravak. Na to su, naravno, jako ponosni. Ove pedagoške godine vrtić pohađa 31 dijete, među kojima je desetero budućih prvoškolaca.

No, vratimo se na sam događaj. U Zatonu smo bili ovog tjedna, u srijedu, koju će i djeca i djelatnici vrtića pamtiti jer su "ljudi iz grada" došli s dobrim vijestima. Stoga nisu mogli, a i nisu htjeli, sakriti radost zbog vijesti da će ubrzo u dvorište i na igralište vrtića doći strojevi i radnici. Naime, na potpisivanje ugovora o izvođenju radova s direktorom splitske tvrtke "Reliance", koja je kao najpovoljniji ponuditelj odabrana postupkom javne nabave, Tomislavom Albini, stigli su gradonačelnik Željko Burić i njegovi zamjenici Danijel Mileta i Paško Rakić sa suradnicima te ravnateljica DV "Smilje" Gorana Rakić.

Najljepša uskrsna čestitka

- Naša djeca u Zatonu nisu mogla dobiti ljepšu uskrsnu čestitku od ove koju su dobila nakon 34 godine postojanja vrtića u kojeg se za sve to vrijeme nije puno ulagalo. Sigurnost naše djece i kvalitetan boravak u vrtiću su nam na prvom mjestu i zato želim zahvaliti našoj ravnateljici Gorani koja je puno radila, ne samo na tomu da dođe do uređenja vanjskog prostora, već i na uređenju unutrašnjosti. Zahvaljujući njezinim naporima i volji unutrašnjost je oplemenjena i preuređena - rekla nam je Zatonjanka, odgojiteljica Željka Ajduković koja u "Veslu" radi 31 godinu, a od tog je 28 bila sama. Kad je uveden cjelodnevni boravak došle su dvije nove odgojiteljice.

- Veseli me što mogu reći da će igralište i okoliš dječjeg vrtića "Veslo" uskoro zasjati u novom ruhu te će biti oplemenjeno novim sadržajima, čime će se dodatno podići kvaliteta boravka djece. Grad Šibenik posebnu brigu vodi o svojim najmlađim sugrađanima kako bi im osigurao još bezbrižniju i sigurniju igru u primjerenim uvjetima, rekao je to prigodom gradonačelnik Burić. Radovi će započeti sredinom lipnja, a potrajat će 45 dana te će okoliš vrtića biti spreman za novu pedagošku godinu. Projektom je predviđeno uređenje stubišta i ulaznog platoa dječjeg vrtića, postaviti uređaji za vertikalni transport osoba s invaliditetom te postaviti klupe i sprave za igranje s antitraumatskom podlogom.

Ukupan iznos investicije je 1.184.000 kuna, od čega je Grad Šibenik ostvario sufinanciranje u iznosu od 60 posto ili 706.000 kuna od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Dogradonačelnik Mileta informirao je nazočne da je spreman i projekt energetske obnove zgrade DV "Veslo", koja podrazumijeva uređenje fasade, promjenu krova, prozora i vrata te kvalitetniji sustav grijanja, te da Grad čeka objavu natječaja mjerodavnog ministarstva na kojeg će onda projekt i prijaviti.

18. travanj 2024 02:32