StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Prometna nekultura na vrhuncu: Komunalcima pred nosom ispilili stupiće i vozila parkiraju na - raskrižju!

11. listopada 2018. - 19:01

Na raskrižju ulica Nikole Tesle, Težačke i Miminca, u šibenskom Varošu, gotovo pred nosom gradske uprave i komunalnih redara, neki "poduzetni" građani i dalje parkiraju svoje automobile, unatoč metalnim stupićima koje je tu još prije koju godinu postavila upravo gradska komunalna služba.

Naime, zbog svakojako i svuda parkiranih automobila, proći ili voziti kroz te tijesne ulice, koje su, uz to, dugo vremena bile dvosmjerne i u kojima nema ni nogostupa ni ikakvog označenog dijela za pješake, iziskivalo je golemo strpljenje i kilograme živaca. I premda je postavljanje stupića svojedobno izazvalo i nezadovoljstvo kod dijela stanara, taj je potez šibenskih komunalaca prometovanje tim ulicama uvelike olakšao, a donekle su odahnuli i pješaci.

No, nekima očito nikakve prepreke ne mogu pomrsiti nakane, pa je tako dosjetljivi vlasnik jednog Renault Meganea odlučio ispiliti stup te je na njega stavio katanac kako bi "samoproglašeno" parkirno mjesto mogao sačuvati samo za sebe. Jer, kada s autom mora negdje ići, podigne stupić i zaključa ga lokotom. Baš na raskrižju spomenutih triju varoških ulica. Nekoliko metara dalje netko je također uklonio stup te se na tom mjestu redovito ostavljaju automobili, najčešće jedan zeleni Chevrolet Spark, pa vozila, osobito ona većih dimenzija, u smjeru Zvonimirove ulice, moraju i te kako pažljivo prolaziti.

S obzirom da takvo parkiranje traje već dulje vrijeme, čovjek bi mogao pomisliti kako se sve to možda ipak događa uz znanje, štoviše suglasnost i odobrenje, gradskih komunalaca. Međutim, Miroslav Lucić, pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu Šibeniku, tvrdi kako nema ni govora da bi takvo što bilo dopušteno.

– Ima bezobzirnih i divljih pojedinaca. Naši su redari već intervenirali na toj lokaciji. Dva puta smo mijenjali i ponovno postavljali stupiće – kazao je Lucić.

No, je li to bilo dovoljno? Uostalom, sve se to događa gotovo u središtu grada, pa ako tu komunalci ne reagiraju i ne uspijevaju uvesti reda, kako će onda u udaljenijim kvartovima do kojih rjeđe dolaze. Da cijela situacija bude apsurdnija, tom nepoštovanju i prometnoj nekulturi jučer je svjedočio i Bore Rončević, viši stručni suradnik za komunalno i prometno redarstvo u Odjelu za komunalne poslove Grada Šibenika.

Na to je raskrižje došao jer su nekoliko ulica dalje, u Zadarskoj, radnici "Elektre Šibenik" obavljali rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže zbog čega je bila uvedena privremena regulacija prometa, pa je Rončević došao provjeriti situaciju na terenu. Kako se činilo, nije imao razloga za zabrinutost. Nije bilo nikakvog prometnog zastoja i nervoze. Uostalom bilo je to u jutarnjim satima, kada tim dijelom Varoša ionako promet i nije bogzna kakav. No, Rončeviću očito za oko nisu zapela nepropisno parkirana vozila, a nije reagirao ni kada je jedno vozilo u suprotnom, nedopuštenom smjeru ušlo u Ulicu Nikole Tesle. Štoviše, očito je poznavao vozača jer je s njim kroz prozor automobila kratko porazgovarao. Takvo ponašanje njegova djelatnika zateklo je Lucića.

– Nije to u redu. Razgovarat ću s Rončevićem da vidim što se dogodilo. Ali znate, nije lako mojim ljudima, jer se suočavaju sa situacijama svakakve vrste. Nekoliko puta su bili i napadnuti, a nema dana kada ih ljudi ne vrijeđaju dok obavljaju svoj posao – pokušao je novinarsku kritiku ublažiti Lucić.

Dodao je kako će samovoljnom piljenju stupića i nepropisnom parkiranju na navedenom raskrižju skoro doći kraj. Naime, objasnio je, u sklopu projekta aglomeracija Šibenik, koji provodi gradsko komunalno poduzeće "Vodovod i odvodnja", za koji će mjesec početi radovi i na Mimincu te u Ulici Nikole Tesle, koje će također biti raskopane kako bi se sredio vodovodni, kanalizacijski i sustav odvodnje, pa će nakon toga i Grad Šibenik u tim ulicama napraviti potrebnu prometnu signalizaciju i, poručuje Lucić, uvesti konačni red.

26. travanj 2024 20:05