StoryEditorOCM
ŠibenikTAKO JE TO KOD NAS

Prokljanska ulica nakon postavljanja optičkoga kabela: Kad radovi potraju dva dana i jedan mjesec!

Piše Branimir Periša
10. lipnja 2023. - 18:05

Živi bili pa vidjeli! – tako je Šibenčanin Denis Radačić, stanar Prokljanske ulice u Njivicama, reagirao na vijest iz gradske uprave da će dio njegove raskopane ulice ovih dana konačno biti asfaltiran. “Vraćen u prvobitno stanje”, kako bi se pravničkim jezikom reklo. Nije Radačić zbog toga osobito zadovoljan, više je rezigniran s obzirom na to da je ovih dana lutao od nemila do nedraga – od “izvođača do upravljača” – ne bi li požurio radove. Protestirao je kod gradskih komunalaca, bio je na policiji, a obratio se i redakciji “Šibenskog”.

– Eto konačno jamstva da bi asfaltiranje moglo uslijediti ovoga ponedjeljka, a ovaj tjedan su, navodno, pripreme. Nisam time zadovoljan, zato što će u tom slučaju proći punih mjesec dana otkako su završeni glavni radovi na polaganju optičkog kabela. To mi samo govori da su građani, njihova sigurnost u prometu i pravo na uređenu ulicu u ovom slučaju zadnja rupa na svirali – govori Radačić i argumentira opravdanim primjedbama.

Sve je stalo...

– Zadarska tvrtka “Elektron”, kao podizvođač “Ericssona”, a po narudžbi HT-a, napravila je iskope, položila kabel i potom rovove nasula zemljom, te ih utabala za dva dana, 8. i 9. svibnja. Na to i na radnike nitko nema nikakvu pritužbu. Međutim, nakon dvodnevnog “ho-ruka” nitko se više nije pojavio, umjesto da ulica bude kakva je bila najviše za nekoliko dana. Umjesto ubrzo očekivanog asfalta, sve je stalo, radnici su se preselili na neke druge lokacije, a mi do svojih kuća i dalje prilazimo gazeći zemljom po nogostupu.

Nadalje, cestu poprečno na dva mjesta presijecaju dva uska rova koji nisu zatrpani do kraja, nego su ostavljeni s dosta izraženim rubom koji tek treba ispuniti asfaltom. To je vrlo neugodno i nesigurno u vožnji, po mraku naročito, te smatram da je takvo ponašanje nečuvena bahatost, pogotovo kad su mi predstavnici izvođača objasnili zašto nisu asfaltirali gradilište odmah nakon polaganja optičkog kabela – kaže Radačić i nastavlja:

– Naišao sam na grupu radnika iste tvrtke na drugome mjestu, mislim da je to bilo 18. svibnja, i njihov mi je šef kazao da tvrtka čeka da dovrši više gradilišta na šibenskom području pa da onda naruči veću količinu asfalta. Nije im, tvrde, isplativo završiti gradilišta odmah, u kontinuitetu, a ja se pitam što bi to građane uopće trebalo zanimati. U teoriji, možemo čekati tko zna koliko i ovisiti o tome kada će izvođaču asfaltiranje ići naruku, što je nedopustivo – smatra Radačić.

Isplativa narudžba

Građani imaju pravo na to da im radovi na javnim površinama pred kućama traju što kraće i da budu uredno izvedeni. S tim je uvjerenjem Radačić započeo s obilaženjem raznih adresa; prvo je, doduše usmeno, stvar prijavio komunalnim redarima, pa su ga uputili na “Ericsson”, gdje je, kaže, dobio otprilike jednak odgovor. Da se čeka isplativa narudžba asfalta, ali da će požuriti završetak radova u Prokljanskoj, već sutradan. To je bilo prije desetak dana, veli Radačić, i nastavlja da je prošlo još nekoliko dana a da se ništa nije dogodilo, te je zvao policiju. Na teren je izišao službenik i napisao prijavu za ugrožavanje sigurnosti prometa.

– Nadam se da će im kazna biti pouka za ubuduće, a i ostalim građanima. Trebamo reagirati, ionako sve mi plaćamo – rekao je Radačić. Izvođaču radova poslali smo pismeni upit, no odgovor nije stigao nakon 10-ak dana.

U gradskoj upravi zanimalo nas je od Ante Nakića, šefa komunalnog odsjeka na odlasku, uvjetuje li se izvođačima radova rok prilikom izdavanja odobrenja za radove na javnim površinama. Nakić nam je dao vijest s početka teksta koja mu je stigla iz “Ericssona” i kaže da je, u pogledu konkretnih radova, u Prokljanskoj, svakako probijen rok.

– Građani su u pravu, međutim, tvrtka je stvarno imala dosta sličnih gradilišta, svi se bore za opstanak na tržištu pa mi u službi važemo hoćemo li ama baš na svako prekoračenje reagirati prekršajnom prijavom našeg redarstva. U svakom slučaju, ako je glavni posao trajao dva dana, nije opravdano da se završetak posla rastegne na mjesec dana. Ovisno o poslu koji se obavlja na gradskim površinama, propisani uvjeti procjena su našeg službenika – kaže Nakić.

Bankovna jamstva

– Ima situacija kad izvođačima kao penalizaciju ne izdamo uvjete 15 dana zbog prekoračenja i to se pokazalo najboljim sredstvom protiv zakašnjenja s rokom. Doduše, nekad nam te tvrtke trebaju hitno uskočiti na žurne poslove od važnosti gradskoj upravi, tako da smo prinuđeni odvagnuti situaciju od slučaja do slučaja. Na odlasku s ove dužnosti u gradskoj upravi svojoj sam službi ostavio prijedlog za ubuduće, po uzoru na riječku gradsku upravu – rekao je Nakić.

Oni su uveli u praksu – i to im se pokazalo dobrim – da svi izvođači ostave bankovna jamstva prije nego što im se odobre radovi na javnim površinama; u slučaju da se rok prekorači, tada gradske službe dovrše poslove na gradilištu i naplate se iz jamstva.

Živi bili pa vidjeli, kako kaže Denis Radačić. Građani obično dođu zadnji na red...

Prije zaključenja ovog broja stigla nam je i potvrda: počelo je asfaltiranje u Prokljanskoj ulici!

19. travanj 2024 11:43