StoryEditorOCM
ŠibenikZavršna konferencija projekta

Projekt “Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA” u završnoj fazi

Piše PROMO
20. prosinca 2023. - 12:52

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, regionalni centar kompetentnosti za podsektor strojarstva kao nositelj, a u partnerstvu sa Šibensko-kninskom županijom i Tehničkom školom Šibenik i uz suradnju 18 strukovnih škola, 10 gospodarstvenih subjekata i 6 komora i Hrvatskih zavoda za zapošljavanje iz regije (Šibensko - kninska, Splitsko - dalmatinska i Dubrovačko - neretvanska županija) privodi projekt “Regionalni centar kompetentnsti ARS MECHANICA” svome završetku.

Projekt je financiran iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalnog razvoja u iznosu od 3.980.334,73 EUR.

Aktivnosti projekta su:

Opremanje RCK ARS MECHANICA

Infrastruktura RCK ARS MECHANICA

Promicanje horizontalnih politika Europske unije

Upravljanje projektom

Promidžba i vidljivost

Ciljne skupine projekta su:

  • odgojno-obrazovni radnici u ustanovama za strukovno obrazovanje
  • učenici strukovnih škola iz regije
  • zaposlenici u poduzećima i obrtima
  • mentori kod poslodavaca
  • nezaposlene osobe
  • osobe s invaliditetom/učenici s teškoćama
  • odrasli polaznici
image

ARS MEHANICA

Kroz projekt se provela rekonstrukcija i prenamjena postojećeg objekta s pješačkim pothodnikom u administrativne i uredske prostore te radionice i praktikume za Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA površine 1.760,00 m2.  

U sklopu projekta provedene su i Horizontalne politike Europske unije te je ugradnjom lifta omogućena pristupačnost prostorima RCK osobama s invaliditetom, a poltika održivog razvoja provela se zelenom javnom nabavom i ugradnjom visoko energetski učinkovitim sustavom podnog grijanja i stropnog hlađenja dizalicama topline s ventilacijom s rekuperacijom topline. Time će RCK ARS MECHANICA postati jedina strukovna obrazovna ustanova u RH s energetski najučinkovitijim sustavom grijanja/hlađenja.

Radionice i praktikumi opremljeni su opremom renomiranih svjetskih proizvođača vodeći računa da se zadovolje potrebe obrazovanja u deficitarnim zanimanjima kao i da je usko vezano uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Instalirana oprema služit će za izvođenje radioničkih vježbi i praktične nastave za učenike i odrasle polaznike, za edukaciju nastavnika, ali i studenata.

Opremljeni prostori i radionice RCK koristit će se za pripremu i provođenje natjecanja učenika, provođenje praktičnog dijela pomoćničkih i majstorskih ispita, provođenje obrazovanja odraslih kroz formalne i neformalne programe, prezentacije i edukacije za gospodarstvene subjekte i dr.

image

ARS MEHANICA

Kroz projekt su opremljeni:

Radionica za autolimariju, limariju i bravariju

Radionica za automehatroniku i dijagnostiku

Radionica za autooptiku i vulkanizerstvo

Radionica za brodomehaniku

Radionica za zavarivanje

Praktikum za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku

Praktikum za strojarske instalacije

Provedene su edukacije za više od 160 odgojno-obrazovnih djelatnika:

Načini prilagodbe programa za učenike s teškoćama

Načini rada s osobama s invaliditetom

Inkluzija

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Komunikacijske vještine

Jednake mogućnosti i nediskriminacija na radnom mjestu

Provedena je kampanja sa ciljem podizanja svijesti učenika o jednakim mogućnostima među ženama i muškarcima prilikom odabira zanimanja iz podsektora strojarstva i populariziranje istih među učeničkom populacijom.

Provedbom navedenih aktivnosti zadovoljeni su nedostatni kapaciteti škola iz regije, a strojarska zanimanja koja će se izvoditi unutar RCK dobila su svoje radioničke prostore opremljene suvremenim alatima, pomagalima, uređajima i strojevima iz područja struke.

U novim radionicama i praktikumima učenici i odrasli polaznici stjecat će znanja, vještine i kompetencije potrebne tržištu rada prema osobnim mogućnostima. Pri tome će ih voditi i davati podršku stručni nastavnici educirani za rad na novoj opremi i provedbu inovativnih metoda poučavanja.

Dugoročno gledano projekt doprinosi ekonomskoj dobrobiti ove regije te će pozitivno utjecati na unapređenje politika zapošljavanja.

Ukupni potencijal RCK daleko je veći od mogućnosti koje pruža evidentan rast potražnje za kadrom koji će se školovati u RCK jer razvojem sustava učenja koji se temelje na radu, uključujući dualne sustave učenja i programe naukovanja, poslodavac dobiva osposobljenog radnika kojeg može odmah uključiti u proces rada, a samim tim osigurati će veće financijske učinke poslovanja i veću konkurentnost na tržištu.

Otvaranjem RCK, otvaraju se novi oblici međunarodne i regionalne suradnje, nove mogućnosti rada, očuvanje postojećih radnih mjesta i povratak radno aktivnog stanovništva.

Povezanošću sa svim relevantnim dionicima i uspostavom međunarodne suradnje, RCK će kontinuirano pratiti razvoj tehnologija, potreba tržišta rada i promjenama u organizaciji rada i neprestanim osuvremenjivanjem, omogućiti svakoj generaciji polaznika stjecanje potrebnih znanja, vještina i kompetencija kao i njihovo kreativno i osobno razvijanje.

Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, RCK ARS MECHANICA, 20. prosinca 2023. organizira završnu konferenciju projekta u svojoj kongresnoj dvorani gdje će predstaviti rezultate projekta.

image

ARS MEHANICA

image

ARS MEHANICA

image

ARS MEHANICA

28. travanj 2024 07:12