StoryEditorOCM
Šibenik'Jedan antifašist- jedna ploča'

Projekt obnove Spomen parka na Šubićevcu: Pokrenuta akcija za nabavu bračkog kamena; Na otvorenju bi glavni gost mogao biti slavni glazbenik i veliki ljevičar

2. svibnja 2019. - 15:49

Šibenski antifašisti (ZUABA) lani su pokrenuli projekt obnove i uređenja devastiranog Spomen-parka strijeljanim Radi Končaru i rodoljubima, žrtvama talijanskih fašista, koji su od 1941.- 1943. pogubljeni na Šubićevcu. Prema idejnom rješenju projekt bi stajao 1,2 milijuna kuna, od čega Udruga antifašista planira prikupiti donacijama, potporama i volonterskim radom oko 700 tisuća kuna, a računa se i na pomoć Grada Šibenika i građana.

Ovih dana završeni su hortikulturni radovi u prostru Parka, koje je obavila gradska tvrtka Zeleni grad, a krenula je i akcija šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista "Jedan antifašist- jedna ploča".

Cilj je akcije, koja će se provoditi do 22. svibnja, obljetnice strijeljanja Rade Končara i pogubljenih antifašista, da se prikupe donacije za nabavu bračkog kamena kojim bi se trebala popločati potpuno uništena središnja staza u Spomen-parku. Prema troškovniku svaka kamena ploča stoji 65 kuna, a za oko 400 četvornih metara staze trebalo bi osigurati oko 56 tisuća kuna za novi kamen.

Radovi na postavljanju ploča procijenjeni su na 28 tisuća kuna, ali, kako kaže voditelj projekta obnove Parka, Zoran Restović, jedan od čelnih ljudi Udruge antifašista, taj posao će volonterski odraditi članovi udruge.

Donacije se mogu uplatiti preko facebook stranice šibenskog Muzeja pobjede, na žiro-račun ZUABA (a naznakom – za Spomen-park) ili u matičnim udrugama antifašista. Dosad je, ističe Restović, u proteklih nekoliko dana, donacije uplatilo 217 osoba, u ukupnom iznosu od 23.400 kuna.

Projekt obnove Spomen-parka trebao bi biti realiziran u cijelosti do 12. kolovoza 2020. za kada je predviđeno svečano otvaranje uz antifa-festival na kojem bi, kako se najavljuje, glavni gost bio veliki ljevičar i veliki francuski glazbenik španjolskog porijekla- ; Manu Chao

26. travanj 2024 20:56