StoryEditorOCM
ŠibenikTrebat će nam strpljenja

Projekt Aglomeracija: Ostavite vozila kući i idite pješice u grad; Šibenik danas postaje veliko gradilište

16. rujna 2019. - 21:05

Nakon završetka turističke sezone, radovi na rekonstrukciji šibenske vodovodne i kanalizacijske mreže ulaze u najintenzivniju fazu. Danas se otvara više dionica radova na području grada Šibenika, Brodarici, Zablaću i Jadrtovcu.

Najveću pažnju javnosti zaokupit će početak radova u Zvonimirovoj ulici u Šibeniku, konkretno, danas će biti zatvoren potez od Kronjina magazina do Petrolove benzinske crpke, pa je tim povodom i sazvana konferencija za novinare na kojoj su javnosti precizirani detalji i rokovi gradnje pojedinih dionica tog velikog projekta, čija je realizacija započela prije sedam mjeseci.
Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić na skupu je još jednom naglasio važnost projekta za budućnost Šibenika i pozvao građane na strpljenje i suradnju.

Ustaljeni ritam

- Prije svega, zahvalio bih građanima na dosad pokazanu strpljenju. Na žalost, ne postoji "ugodan" način da se raskopa čitav grad, a da se pri tome ne narušava ustaljeni urbani ritam. Projekt "Aglomeracija Šibenik" najveći je šibenski projekt u 21. stoljeću. Obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju gotovo 50 kilometara kanalizacijske i 35 kilometara vodovodne mreže, 12 crpnih stanica te postrojenja za pročišćavanje i obradu otpadnih voda. Brojna domaćinstava prigradskih naselja prvi put će se spojiti na kanalizacijsku mrežu. Naše će ceste dobiti pedesetak kilometara novog asfalta. Na pojedinim dionicama postavit će se plinske instalacije, ulična rasvjeta, autobusna stajališta i podzemni kontejneri. Kada se priđe realizaciji takvog opsežnog posla, očekivati je i probleme. Vjerujte, svaki dan razmišljamo o tome. O djeci koja kreću u školu, trgovcima koji moraju dovesti robu, starijim ljudima koji moraju do doktora, građanima koji moraju dopremiti drva, vlasnicima apartmana koji će raditi na uređenju i radnicima koji moraju na posao. Na nama je, međutim, da učinimo sve da radove obavimo što brže i uz što manje problema, a građane molimo za strpljenje i suradnju. Ovo je nešto što jednostavno moramo napraviti - istaknuo je Burić.

O važnosti projekta, strpljenju i suradnji s građanima govorio je i Frane Malenica, direktor "Vodovoda i odvodnje", te je odgovorio na neka od najčešće postavljanih pitanja. Prije svega obrazložio je razloge zbog kojih se moralo prići potpunom zatvaranju Zvonimirove ulice.

- Tisuću puta smo prošli to pitanje na našim sastancima i odgovorno tvrdim da je to jedini način da se brže i kvalitetnije obavi posao. Položaj i dubina instalacija u zemlji koje se postavljaju u kanalu dubokom pet metara ispod površine ne omogućavaju kopanje samo jedne strane ceste kako bi druga bila otvorena prometovanju. Cijevi su, uz to, promjera većeg od metra. Ulica je s jedne strane omeđena Starim pazarom, a s druge kućama. Ne postoji, dakle, manevarski prostor za mehanizaciju u jednoj traci - bio je decidiran Malenica.

Osvrnuo se i na prigovore građana da se radi sporo i da gradilišta nisu uvijek u punom pogonu. Svjesni smo, kazao je, da se radovi svugdje ne odvijaju željenom dinamikom.

- Pravno, ne možemo poduzeti ništa jer krajnji rokovi još nisu probijeni, ali svakodnevno smo u kontaktu s izvođačima. Sve prigovore građana shvaćamo ozbiljno i tragom primjedbi stalno "pritišćemo" izvođače. Tako će biti i ubuduće. Svaki tjedan ćemo održavati koordinacijske sastanke na kojima ćemo od izvođača tražiti izvješća o tijeku radova - rezimirao je direktor "Vodovoda".
Uz koordinacijske sastanke kojima će se nastojati ubrzati rješavanje otvorenih pitanja, poseban naglasak u idućoj fazi radova bit će, prema riječima Danijela Milete, zamjenika šibenskoga gradonačelnika, na informiranju građana.

Protok informacija

- Osim izvođača, na koordinacijskim sastancima su i komunalne tvrtke, policija, hitne službe i svi koji sudjeluju u realizaciji ovog složenog projekta. Prolazimo svaku ulicu, svako križanje i ulaz. Redoviti, a po potrebi i izvanredni koordinacijski sastanci značajno su ubrzali protok informacija među realizatorima projekta. Primijetili smo da nedostatak pravovremenih informacija muči građane gotovo jednako kao i sami radovi. Veliko je područje obuhvata radova – deseci ulica, stotine domaćinstava i tisuće ljudi istovremeno, svatko sa svojim problemima. U takvim uvjetima, klasični načini informiranja nisu dostatni. Tijekom idućeg tjedna bit će podignuta internetska stranica s kartama radova, na kojoj će građani moći pronaći svoju ulicu i informacije o planiranim radovima. Na stranicama će biti objavljene i pregledno posložene obavijesti vezane za sve zone. Građani i mediji će preko stranice moći primati e-mailove s vijestima, ali i postavljati pitanja. Intenzivirat ćemo i komunikaciju s mjesnim odborima i informiranje putem medija. Pozivamo građane da prate naše komunikacijske kanale i naoružaju se strpljenjem - rezimirao je Mileta.

Predstavnik Službe policije Darko Belak, pak, apelirao je na građane grada Šibenika da poštuju prometnu regulaciju za vrijeme trajanja radova te da, ako je moguće, izbjegavaju dolaske automobilima u centar grada te koriste alternativne pravce kretanja.

19. travanj 2024 17:11