StoryEditorOCM
ŠibenikVečeras na Maloj loži

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Stjepan Gulin u okviru prvog međunarodnog festivala suvremene književnosti ŠKURE bit će u 22 sata

Piše šibenski.hr
11. rujna 2021. - 14:16

Rujan u Šibeniku nikad nije zvučao ljepše što ovih dana zahvaljujući izgovorenoj lijepoj pisanoj riječi u okviru prvog međunarodnog festivala suvremene književnosti ŠKURE. Nakon jučerašnjeg dana koji je jasno pokazao da publike za književna događanja i tople dobrodošlice gostima iz ostatka Europe itekako ima, program ŠKURA danas odbrojava svoje zadnje sate uz veliko finale i dodjelu nagrade Stjepan Gulin.

Prevođenje je kao plesanje vezanih ruku i nogu, čulo se sinoć s pozornice na Maloj loži gdje je Vanda Mikšić, poznata hrvatska prevoditeljica i jedna od začetnica ŠKURA, moderirala tribinom 'Tko prevodi poeziju' uz goste Guillaumea Metayera iz Francuske i Lee Kovacs  iz Hrvatske, a uz prijevod Matee Krpine. Bio je to početak večernjeg dijela programa međunarodnog festivala suvremene književnosti koji je već u svojoj prvoj godini, a drugog dana održavanja privukao veliki broj zainteresirane publike.

Kako i ne bi kad su se na sceni Male lože nizala imena poput Namika Kabila, Almina Kaplana, Miroslava Kirina i Borisa Varge.  Poeziju su čitale Nina Violić i Oriana Kunčić. Razgovore su vodili Branko Čegec, Emir Imamović Pirke i Marko Podrug.  Imati u gradu Feđu Štukana, a ne doći poslušati promociju njegovog autobiografskog romana isto je što i doći u Šibenik, a ne obići katedralu – grehota. Malo tko se sinoć odlučio zgriješiti i ne doći na Malu ložu.

image
Festival Škure
Jasmin Fazlagic

Nema sumnje da će na istom mjestu upravo tako biti i večeras kada će ŠKURE zatvoriti svoje grijune, ali samo na godinu dana jer ovim tempom ovaj će festival postati tradicionalna manifestacija koja nadilazi kamene zidove Krešimirovog grada, obale Jadrana i granice koje nas dijele od ostalih zemalja regije.

Kako je sredinom subote, 11. rujna, kazao pjesnik, esejist, pisac kratkih priča, kritičar i antologičar, Marko Pogačar, uz blagoslov Antuna Vrančića, danas je počeo zadnji dan festivala na sceni Kod krstionice gdje su brojni pjesnici i pjesnikinje, književnici i književnice čitali svoja djela.

Nakon poslijepodnevne pauze, slijedi nastavak na Trgu pape Ivana Pavla II., a  središnje događanje svakako je dodjela Nagrade Stjepan Gulin. Pokušaj je to da se proslavljeni šibenski sin otme zaboravu kamo i ne pripada.

Laureati su Lidija Deduš, Nedžad Ibrahimović, Radmila Petrović, Marko Pogačar i Adnan Žetica.  Proglašenje pobjednika i dodjela Nagrade Stjepan Gulin bit će u 22 sata.

Evo i kompletan program:

Smokve od soli: izbor iz poezije Stjepana Gulina

poetsko-glazbeni performans polaznika radionice Glumac ima vremena za poeziju

18:30, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

Granice književnih svjetova: središta periferije

Velibor Čolić (F/BiH)

razgovor povodom izlaska knjige Emigrantska mantra vodi Branko Čegec

19h, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

Mediteran kao tekst

Slobodanka Boba Đuderija (HR), Marina Vujčić (HR), Nada Topić (HR), Evelina Rudan (HR)

tribinu organiziranu u suradnji s HDP-om vodi Sanja Baković

20h, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

ŠKURE predstavljaju... Na razmeđi stvarnosti i fikcije:

Fafarikul Đurđice Čilić (HR/BiH) i Me’med, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada Semezdina Mehmedinovića (BiH)

razgovor s autorima vodi Dubravka Bogutovac

21h, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

Nagrada Stjepan Gulin: proglašenje dobitnika i dodjela nagrade

Olja Runjić, direktorica festivala, i Krešimir Bagić, predsjednik žirija

autorsko čitanje iz nagrađene knjige

22h, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

Prvi put na Zemlji

Ova stvarnost (HR)

koncert u najavu prvog EP-a

22:30, scena Mala loža, Trg Ivana Pavla II.

19. travanj 2024 10:10