StoryEditorOCM
Šibenikzao jezik

Profesionalnog vozača iz Šibenika kuloari lažno optužili da okolo ispija kave, a treba biti u samoizolaciji

Piše Branimir Periša
22. ožujka 2020. - 11:28
Christian Grubisic profesionalni vozac, nedavno se vratio iz Italije i trenutno se nalazi u samoizolaciji.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ono što ne dohvati koronavirus, pokušat će uništiti zao jezik sugrađana javnim prenošenjem laži, uvjerio se na vlastitoj koži Christian Grubišić (38), profesionalni vozač iz Šibenika, jedan od 290 građana s područja Šibensko-kninske županije pod zdravstvenim nadzorom u vezi s mogućom infekcijom koronavirusom. Grubišiću sutra, bez manifestacije ikakvih simptoma oboljenja istječe 14 dnevna samoizolacija, za što se sam prijavio županijskim zdravstvenim vlastima odmah po povratku iz Italije i disciplinirano se povukao u osamu svoga stana u Starčevićevoj ulici na broju 4a u Šibeniku.

Grubišićevo savjesno ponašanje u samoizolaciji potvrdila je i PU Šibenska (redakcija ima potvrdu izdanu Christianu), nakon što je danima proživljavao pravi progon na društvenim mrežama i u privatnim porukama. Zluradi 'dušebrižnici' širili su glasine da su ga svako toliko viđali na kavama u najpopularnijim gradskim kafićima te ga oglasili kršiteljem propisane discipline i opasnim širiteljem virusa. A to je u ovoj teškoj, prijetećoj epidemiološkoj krizi, ravno terorističkom činu! Nažalost, ima dosta kršenja samoizolacije u zemlji, no strah nije opravdanje za zluradost.

Vrhunac opake manipulacije i namjernog nanošenja štete je naslov teksta na jednom lokalnom portalu gdje ga se spominje u jednakom kontekstu, a stigao mu je na what's up aplikaciju. I ne samo njemu.

No, kako nam je kazao Grubišić, redakcija je demantirala da stoji iza podvale, s tvrdnjom da je naslov koji izgledom odgovara njihovom uobičajenom grafičkom stilu, nečija manipulacija izvedena pomoću nekog od mnogobrojnih računalnih programa. U svakom slučaju, kaže nam sugovornik, to neće proći tek tako, jer će podnijeti prijavu policiji dočim mu završi samoizolacija, pa neka onaj tko je lansirao tako podle glasine da bi mu naštetio dok se on pridržavao propisanih pravila, odgovara za svoje postupke.

-Vozim kamion u obiteljskoj tvrtki, bio sam na jugu Italije i samo sam doslovce projurio tim područjem, bez ikakvog zadržavanja. Radim prema uputama epidemiologa, dvaput dnevno mjerim temperaturu i nemam nikakvih simptoma, govori Grubišić. Brine ga naročito što su glasine došle i do ljudi iz tvrtke koja mu je najvažniji poslovni partner i za njih prevozi najviše robe.

Opravdano su puni sumnje te su mu najavili otkaz suradnje ukoliko ne dokaže suprotno. I Grubišićeva najuža rodbina je izvan sebe, majka i otac, a kaže nam da mu na ulici i brata izbjegavaju kao da je zaražen koronavirusom – toliko je zluradost počinila štete njemu i najbližima.

Nije nikakva utjeha, naprotiv, no dobro ilustrira kako se u nevolji ponašaju neki od nas. Jednaki javni progon glasinama i klevetama doživljava i Šibenčanin Vice Jurišić, jedan od osmero oboljelih od korononavirusa u Šibensko-kninskoj županiji kojeg kuloari nepravedno i neopravdano optužuju i prijavljuju policiji da krši pravila karantene (liječenja). Uznemiren zbog toga, Vice je ovih dana izašao u javnost iznijevši da kao i u Grubišićevu slučaju, zbog kleveta koje su se na njega obrušile pate i njegovi najbiliži.

Netko je dobro rekao da u rastućoj epidemiološkoj krizi najviše možemo uraditi tako da ne mrdamo iz vlastitoga doma i ne činimo ništa više, pa niti s jezikom. Ako nema kazati što dobroga, mjesto mu je za zubima!

25. travanj 2024 08:57