StoryEditorOCM
Šibenik6400 eura po kvadratu

‘Prodali smo već četiri stana, sve Hrvatima‘: donosimo priču o luksuznom objektu u srcu Šibenika koji je zbog paprene cijene postao top tema u zemlji

Piše Marija Lončar
9. prosinca 2020. - 20:15

Apsolutni rekorder na šibenskom tržištu nekretnina, gdje je prosječna cijena stanova oko 1650 eura po četvornome metru, postao je stan u Peškariji, stambeno-poslovnoj zgradi na rivi u Docu koja je izgrađena na lokaciji nekadašnje ribarnice, uz samostan sv. Dominika, na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od UNESCO-ove katedrale sv. Jakova.

Stan površine 89 četvornih metara, kako smo već pisali, prodan je tako za nešto više od pola milijuna eura, točnije 569.000 eura, što znači da jedan njegov stambeni kvadrat košta vratolomnih 6393 eura.

Već prodali četiri stana

Međutim, stan na šibenskoj rivi koji je sada dobio svojeg vlasnika nije prvi, nego peti prodani stan u Peškariji, a cijena od gotovo 6400 eura, reći će Toni Jelčić Purko, direktor investitora, splitske tvrtke "Stanovi Jadran", nije cijena "golih" kvadrata, nego uključuje "dodatke" – balkon, odnosno vrt i garažu.

– Mi smo već prodali četiri stana. Prodali smo početkom korone i penthouse u prednjoj zgradi, dok penthouse u stražnjoj zgradi i još jedan stan zasad nećemo prodavati i oni će ostati do daljnjeg u vlasništvu tvrtke. Troje stanara već žive u svojim stanovima, dok penthouse prodan u svibnju još nije useljen. Ali to je sada već stvar vlasnika. Svi stanovi prodani su po sličnoj cijeni kao i ovaj posljednji i svi su kupci iz Hrvatske – kaže Jelčić Purko, koji ne krije kako je pomalo iznenađen iznenadnim zanimanjem medija za ovu prodaju, budući da su i prijašnji stanovi prodani javno.

Slučaj stana u Peškariji izuzetak je u priči o cijenama šibenskih nekretnina. Naime, njihov je raspon širok i ovisi prije svega o lokaciji, uređenosti zgrade u kojoj se nalazi, na koncu i samog stana. Povijesna gradska jezgra, međutim, nije, kako bi se moglo pomisliti, najtraženija i najskuplja lokacija u Šibeniku. Luksuzno uređen stan u centru može se kupiti po cijeni od 1600 eura po četvornome metru. Puno je, primjerice, skuplji kvadrat u Brodarici, još ako je uz more, u blizini plaže, gdje, prema oglasu objavljenom na Njuškalu, košta 1950 eura.

Najskuplji su pak stanovi na Baldekinu. Ta je gradska četvrt već godinama vrlo tražena, bilo da je riječ o kupnji ili najmu stanova, a cijenu joj trajno dižu studenti koji traže smještaj u blizini tamošnjeg Veleučilišta, a kako to postaje sve teže, mnogi roditelji taj problem rješavaju kupnjom stana u tom kvartu. Luksuzno uređen i opremljen stan na Baldekinu stoji tako 2000 eura po četvornome metru, dok je, prema dostupnim podacima, najjeftinije skućiti se na Šubićevcu, gdje se kvadrat može kupiti za 1300 eura, istina u zgradi bez lifta!

Još jedan hotel

Izgradnja zgrade Peškarija počela je prije tri godine, nakon što je projekt pratio niz problema i kontroverzija. Sadašnji investitor od prethodnog je vlasnika kupio prostor s montažnom zgradom na mjestu nekadašnje peškarije, a zajedno s parcelom i projekt budućeg uređenja i zdanja, ali se od njega odustalo te je kasnije angažiran drugi projektant.

No i novi projekt, zgrada sa sedam luksuznih stanova i poslovnim prostorima, izazvala je reakcije šibenskih arhitekata i dijela konzervatora koji su smatrali da je zdanje predimenzionirano i da se ne uklapa u vizuru grada. Reagirali su i okolni stanari, koji su problematičnim smatrali i sam način gradnje strahujući da će građevinski zahvati "rastresti" i oštetiti njihove kuće s obzirom na to da se zgrade u tom dijelu grada praktički naslanjaju jedna na drugu. Zbog svega toga neki su podigli i tužbe, a pridružila im se i Šibenska biskupija. Toni Jelčić Pukro kaže kako su sve tužbe odbačene te projekt ima sve potrebne dozvole.

Sada kada su prodali sve planirane stanove u Peškariji, splitski investitori najavljuju konačno dovršenje i malog baštinskog hotela "Armerun" u susjednoj zgradi, koju su naknadno kupili i kroz koju prolazi Buta Harolda Bilinića. Plan je da hotel koji ima i dva ugostiteljska objekta, od kojih je jedan već proradio, bude otvoren 15. ožujka iduće godine, ako do tada dobije potrebnu kategorizaciju i ako okolnosti oko korone to budu dopuštale.

02. svibanj 2024 05:45