StoryEditorOCM
ŠibenikPočinje deratizacija

Pripazite na djecu i kućne ljubimce: Opreza nikad dosta, premda se mamce postavlja na sigurna mjesta gdje jedino glodavci mogu doći do otrova

Piše Vjera Zorić
2. ožujka 2020. - 10:19

 

 

Tvrtka AS- EKO d.o.o. najavljuje proljetnu sustavnu deratizaciju koja će se provesti na području Šibenika od 2. do 19. ožujka.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta postoji mogućnost izmjene plana, o čemu će javnost biti obaviještena na vrijeme.

– Počinjemo u zapadnom dijelu grada, u Njivicama, na Meterizama i Šubićevcu, zatim slijede Bioci i onda nastavljamo prema centru. Zadnji dan deratizacije u Šibeniku na rasporedu su Gorica i Dolac, te rubni urbani dijelovi: Podsolarsko, Zablaće, Ražine i Jadrija – kazao je Alen Tanković Varga, sanitarni inženjer u AS-EKO-u.

– Sustavne deratizacije uvijek se provode u razdobljima kritičnima za populaciju glodavaca, obično nakon jakih zima, kad su štakori u pravilu gladni. S obzirom na to da je ova zima puno toplija od prošlih, pitanje je koliko je utjecala na njih smanjujući im brojnost – napomenuo je naš sugovornik.

Deratizacija će se provoditi s parafinskim mamcima s aktivnom tvari bromadiolonom, a bit će crvene i tamnoružičaste boje. Iz dvorišta i podruma treba ukloniti sav otpad i hranu, a djeci i kućnim životinjama onemogućiti pristup otrovnim mamcima. Da bi deratizacija bila uspješna, mamce se ne smije dirati niti ih premještati, naputak je građanima.

Vlasnici kućnih ljubimaca uvijek strahuju da im se životinje ne otruju, podsjeća Tanković Varga, i umiruje riječima da je u mamce koje postavlja AS-EKO dodana gorka tvar kako bi bili neprivlačni za jelo kućnim životinjama. Primjerice, pas od 10 kilograma treba pojesti čak 400 grama otrova da ugine, a to je u praksi gotovo nemoguće, objašnjava naš sugovornik. Mamce se postavlja na sigurna mjesta koja nisu pristupačna niti vidljiva djeci, a ni drugim životinjama osim štakorima. To su pukotine, rupe u zidovima ili suhozidi, gdje jedino glodavci mogu doći do otrova.

– Molimo sve građane s područja obuhvaćenim provedbenim planom deratizacije da se pridržavaju naših uputa jer za svaku posljedicu i oštećenje zdravlja odgovornost snosi svatko za sebe, a roditelji za djecu – poručuje na kraju Alen Tanković Varga.

01. svibanj 2024 22:05