StoryEditorOCM
ŠibenikPobuna škovacina

Prijeti li štrajk u šibenskom ‘Zelenom gradu‘? Sindikalisti traže poboljšanje uvjeta rada i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Direktor šuti!

Piše šibenski.hr
12. studenog 2020. - 11:51

Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti Hrvatske (SSKH) Zeleni grad Šibenik i Teritorijalni Ured SSSH Zadar poslali su priošćenje za medije u svezi zahtjeva radnika Zelenog grada Šibenik d.o.o. za poboljšanjem materijalnih prava, i kolektivnih pregovora s direktorom Novicom Ljubičićem u svezi sklapanja novog Kolektivnog ugovora:

- U tijeku su kolektivni pregovori radi sklapanja novog Kolektivnog ugovora između Sindikalne podružnice SSKH Zeleni Grad Šibenik d.o.o. i poslodavca, odnosno direktora Društva. U svezi naših sindikalnih zahtjeva, apostrofiramo da smo u kolektivnim pregovorima zatražili poboljšanje materijalnih prava radnika ove značajne gradske tvrtke i ti naši zahtjevi su objektivni, realni i pravični. U više navrata zatražili smo od direktora da nam dostavi financijsko izvješće, analizu poslovanja, kao i trenutnu financijsku situaciju, što bi nam u skladu sa zakonom morao dostaviti, no međutim direktor Novica Ljubičić nam do danas nije dostavio zatraženo financijsko izvješće- ističu Marijo Bakula, sindikalni povjerenik u Zelenom gradu i Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSh Zadar.

Oni tvrde kako direktor tvrtke Novica Ljubičić, za sada, odbija prihvatiti pretežiti dio njihovih sindikalnih zahtjeva, a oni su tražili da radnici te tvrtke imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret poslodavca do 42 dana u iznosu od 90 posto osnovice, budući da su radnici često izloženi lošim vremenskim uvjetima na poslu, a zbog toga su podložni i raznim bolestima i profesionalnim oboljenjima,

- Također, tražili smo povećanje iznosa otpremnine na šest prosječnih brutto plaća u zadnjem kvartalnom razdoblju prije radnikova odlaska u mirovinu. Isplatu naknade troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih troškova prijevoza javnim prometom, prema cijeni mjesečne, odnosno pojedinačne vozne karte, kako je propisano Zakonom o radu RH. Nadalje, inzistirali smo na isplati naknade s osnova tzv. „toplog obroka“, te na povećanju iznosa jubilarnih nagrada, s tim da budu u skladu s visinama jubilarnih nagrada osnivača Društva Grada Šibenika i pojedinih gradskih poduzeća, i to u trostrukom iznosu od prosječne brutto plaće obračunate u zadnjih 12 mjeseci, s tim da se daje i za navršenih 45 godina radnog staža- vele Bakula i Uranija.

Prema njihovim riječima, od direktora Zelenog grada su tražili i povećanje broja dana plaćenog dopusta za slučaj smrti supružnika, roditelja, djeteta i unuka, na pet radnih dana:

- Posebno smo inzistirali na isplati božićnice u iznosu ne manjem od 2.000 kuna i 600 kuna u bonovima, kao i na isplati novčanih nagrada za radne rezultate, koje se mogu isplaćivati do 5.000 kuna, s tim da bi se morali ustanoviti objektivni kriteriji, parametri, osnove i mjerila koji bi se ugradili u Kolektivni ugovor, a koji bi bili osnova za isplatu. Tražili smo i da se poboljšaju uvjeti za rad Sindikata, da bi predstavnici Sindikalne podružnice mogli bez smetnji obavljati svoju sindikalnu zadaću. Što se tiče zaštite zdravlja radnika, tražili smo da se primjeni Zakon o zaštiti na radu i da zaštita zdravlja radnika bude prioritet, da bi se svim radnicima bez razlike omogućilo pod istim uvjetima da odu na sistematski pregled, liječenje, da koriste zaštitnu opremu, obuću i dr.,

Smatramo da su naši zahtjevi zaista opravdani i realni i da se mogu ispuniti. Međutim, kao što je uvodno rečeno, direktor, gospodin Novica Ljubičić za sada odbija prihvatiti pretežiti dio naših sindikalnih – radničkih zahtjeva, a nama je cilj i prioritet zaključenje novog Kolektivnog ugovora, koji bi na znatno povoljniji način regulirao materijalna prava radnika. Direktor daje prioritet izradi novog Pravilnika o radu, koji je jednostrani akt koji donosi poslodavac, a mi inzistiramo na sklapanju novog Kolektivnog ugovora, koji je dvostrani pravni akt i kojim se na daleko kvalitetniji način reguliraju sva značajna pitanja za radnike, nego Pravilnikom.

Direktor se trebao pisano očitovati u svezi naših zahtjeva budući da je održavanje sastanka bilo neizvedivo imajući u vidu trenutnu situaciju u našem Društvu i propisane mjere u svezi suzbijanja koronavirusa, no, direktor se nije očitovao.

O svemu tome željeli smo izvijestiti javnost, te ukoliko direktor Novica Ljubičić i nadalje bude odbijao prihvatiti naše opravdane zahtjeve, pridržavamo pravo organizirati i provesti sindikalne akcije u skladu sa zakonom- zaključuju Bakula i Uranija.

27. travanj 2024 05:21