StoryEditorOCM
ŠibenikDani otvornih vrata Policijske akademije

Prijavite se - traži se 600 mladih za upis u Policijsku školu "Josip Jović"

Piše Katarina Rudan
6. ožujka 2018. - 22:08

U sportskoj dvorani Industrijsko-obrtničke škole odražni su danas „Dani otvorenih vrata“ Policijske akademije i Policijske škole "Josip Jović". Iz Zagreba su stigli Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije i Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole "Josip Jović" sa suradnicima s ciljem promoviranja rada Policijske škole „Josip Jović“ i informiranja srednjoškolaca i mladih do 28 godina života o uvjetima za upis u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac ili policajka u školskoj 2018/2019. godini.

- Ovo je prvi put da na ovaj način nastojimo animirati mlade ljude da uđu u naše redove, u jednu časnu, odgovornu, opasnu i vrlo zahtjevnu zadaću. Uveli smo neke novine kad se radi o natječaju za upis u srednjoškolsko obrazovanje odraslih za policajca ili policajku. Natječaj je, po prvi put, otvoren od 1.ožujka do 6.srpnja i po prvu put ćemo obuhvatiti i ovogodišnje maturante. Prijašnjih godina razredbeni ispit bio ni u travnju i maturanti mu nisu mogli pristupiti, jer nisu imali potvrdu o maturi. Još je jedna novina. Testiranja ćemo provodit u županijskim Policijskim upravama ako bude bio veći broj kandidata, tako da ne moraju dolaziti u Zagreb, rekao je među ostalim načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.




Da bi se mladi ljudi mogli prijaviti na natječaj, moraju imati završenu srednju četverogodišnju školu i ne smiju imati više od 28 godina.

- Kandidat mora imati određenu psihičku i tjelesnu spremnost, određene motoričke sposobnosti, ne smije biti član niti jedne političke stranke i mora biti dostojan tog poziva. Provjeru dostojnosti, što podrazumijeva prekršaje i kaznena djela, odrađuje Policijska uprava u kojoj kandidat živi, rekla je uz voditeljica škole Renata Odeljan i dodala da je program školovanja doista dinamičan, kao i sam posao.

Inače, u novoj školskoj godini u Policijsku školu "Josip Jović" planira se upisati 600 polaznika, 200 više nego prijašnjih godina. Razlog tomu su, rečeno je danas, redovne smjene policijskih službenika koji odlaze u mirovinu, ali i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor pa je nužno dodatno ojačati snage granične policije. Polaznici imaju osiguran smještaj i hranu, osigurani su im udžbenici i sve ostalo za praćenje nastave i učenje, te mjesečna naknada od 400 kuna.

Nakon konferencije za medije, već iskusni policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske, okupljenim u sportskoj dvorani prikazali su i pokazali vještine koje moraju imati kako  radili svoj posao. Bez psihičke i fizičke spremnosti koje održavaju stalno, ne bi mogli – kako je rekao načelnik PU šibensko kninske Ivica Kostanić - odgovorno i spremno raditi taj častan.






 

24. travanj 2024 02:41