StoryEditorOCM
Šibenik‘lex revija‘

Prevarene, stare i umorne: bivše radnice šibenske konfekcijske tvrtke još uvijek potražuju 1,3 milijuna eura

Piše Hina
13. veljače 2024. - 08:02
Novi sindikat organizirao je prosvjed bivših radnica šibenske tvrtke ‘Revija‘  arhiv/Damjan Tadić/Cropix

Bivše radnice šibenske konfekcijske tvrtke Revija i Novi sindikat poručili su u ponedjeljak da su pronašli model isplate preostalih plaća i otpremnina radnicama u iznosu od oko 1,29 milijuna eura, a on uključuje donošenje posebnog zakona koji su nazvali "Lex Revija".

Bio bi to zakon koji bi se temeljio na europskim direktivama, a pomogao bi i radnicima ostalih tvrtki koje su se našle u istoj situaciji, istaknuli su predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i pravni savjetnik sindikata Vedran Uranija na konferenciji za novinare.

Prozvali su Grad Šibenik i Šibensko – kninsku županiju jer godinama nisu učinili ništa da pomognu radnicama Revije i predložili da Vlada ustupi županiji tvrtkine nekretnine i pogon na području općine Bilice, vrijedne oko tri milijuna eura.

"Morala bi se uključiti lokalna zajednica, jer je Revija nekoć bila šibenski brend, a ustupanjem vrijednih nekretnina pokušao bi se osmisliti model da u isplati sudjeluju država, županija i grad", istaknuo je Uranija.

Iveković kaže da su zadovoljni konstruktivnim sastankom koji su u prosincu održali s ministrom Brankom Bačićem na kojem je dogovoreno da će se pokušati pronaći model isplate preostalih financijskih sredstava jer država to ne može budući da je stečaj odavno završen.

Vlada ne može isplatiti preostali iznos od oko 1,29 milijuna eura jer za to nema pravne osnove, a sindikat je to uspio pronaći temeljem EU-ove Direktive, ustvrdio je Iveković.

Hrvatska je ulaskom u EU bila prisiljena preuzeti neke nove europske standarde, a jedan od njih je korporativna odgovornost koja je izglasana kroz europsku direktivu.

"U duhu te direktive mi za radnice Revije od njemačke tvrtke Olimp potražujemo dodatnu naknadu, koju smo prikazali kao kaznu za kasnu isplatu, te smo pokrenuli postupak pred OECD-om”, kaže Iveković.

Model isplate preostalih plaća i otpremnina u sindikatu vide kroz donošenje tzv. "Lex Revija", o čemu će izvijestiti Bačića na idućem sastanku, za koji se nadaju da će biti dogovoren krajem veljače.

„Nadamo se da su i u Vladi nešto učinili po tom pitanju jer oni imaju puno veće kapacitete. Radnice Revije su prevarene, i to kad im je neprikosnoveni gazda bila Hrvatska, zato tražimo pravično obeštećenje”, poručio je Iveković.

Anica Gojanović, bivša radnica Revije, poručila je da su radnice „stare i umorne” ali se neće dati i pozvala župana i gradonačelnika da im pomognu jer "u 20 godina naše borbe i propalog stečaja nikad nitko nije s nama razgovarao".

01. svibanj 2024 18:38