StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik na kvadrat

Prepoznajete li lokaciju u gradu na kojoj je nastala ova fotografija? Danas to mjesto izgleda potpuno drugačije...

Piše Šibenski.hr
15. lipnja 2022. - 17:35

Ivica Poljičak sa svojom Facebook stranicom "Šibenik na kvadrat" naviknuo nas je na sjajne objave o Šibeniku i povijesti Krešimirovog grada. Ovoga puta, pak, "servirao" nam je jednu fotografiju nastalu prije gotovo stotinu godina.

"Obje fotografije su nastale sa istog mjesta, a kao da su slikale dva različita svijeta...

Promatrano iza leđa fotografa koji je 1930ih napravio ovaj snimak, Iljadica Rapo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća imao pekarnicu. Skale desno prema dolje vodile su k nasutoj Dragi i bile su tu sve do osamdesetih godina kada je Čović otkupljujući ruševne kuće i taj prostor pretvorio u parking. S vremenom, te su skale izgubile svoj smisao i uklonjene su. S lijeve je strane tih skala bilo nekoliko napuštenih kuća, a u dnu su se nalazila ledara, nekadašnja "Tvornica mraza". Danas od toga nije ostao niti kamen na kamenu.

Nasuprot, tih skala, one se i ne vide na staroj slici, prema gore su vodile skale sve do glavne ulice, mora da su izlazile gdje je danas kafić Žveljarin, odnosno lijevo od zgrade Sjemeništa, gdje je i danas prolaz, a tih skala nema od vremena gradnje nove tržnice (1966./67.). Da nije nove fotografije u boji i istog kuta fotografiranja tek bi stariji Šibenčani iz prve prepoznali gdje je nastala stara fotografija.

Naravno, u vrijeme nastanka stare fotografije još uvijek nove tržnice nije bilo niti u planovima. Šibenčani su se tada opskrbljivali povrćem i voćem na obali u blizini nekadašanjeg gradskog hotela, ispred katadrale, na Maloj loži, a Stari pazar je tada izgledao trajno rješenje za gradsku tržnicu. Od tada, malo po malo, ti su pazari nestajali jedan za drugim i ostali su tek dio gradske kolektivne memorije..." - napisao je Poljičak.

17. travanj 2024 00:08