StoryEditorOCM
ŠibenikTUŽNA VIJEST

Preminula je Božena Višnjić, majka šibenskog heroja Tonija, posljednje žrtve Domovinskog rata

Piše Zdravko Pilić
11. veljače 2022. - 20:19

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Šibenika izvjestila je večeras kako je nakon kratke i teške bolesti prestalo kucati srce Božene Višnjić, dugogodišnje predsjednice Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

Šibenčanima i cijeloj hrvatskoj javnosti bila je poznata i kao majka šibenskog heroja Tonija Višnjića, koji je kao pripadnik elitne postrojbe HV – a, 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, poginuo nadomak Banja Luke, u operaciji 'Južni potez'.

General Rahim Ademi, njegov ratni suborac i zapovjednik, kazao nam je jednom kako je Toni Višnjić vjerovatno posljednja hrvatska žrtva u ratu, vojnik koji je prošao sva najteža ratišta i poginuo, vjerovatno od posljednje granate koju je neprijatelj ispalio na Hrvatsku vojsku.

Kada je poginuo, 11. listopada 1995. godine imao je samo 25 godina, i imao svega 25 godina i golemo ratno iskustvo, stečeno najprije u sastavu 1. A Satnije 113. šibenske brigade ZNG-a, s kojom je prošao brojna ratišta, od prvog dana ustroja. Iz nje je 1993. godine prešao u 8. lako – jurišnu brigadu HV, koja je godinu dana kasnije postala sastavni dio elitnog 1. Hrvatskog gardijskog Zdruga. Posmrtno mu je dodijeljen čin satnika, a odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata, medaljama 'Bljesak', 'Ljeto ’95', 'Oluja' te Medaljom za iznimne pothvate.

Njegov grob u Danilo Birnju svake godine na godišnjicu pogibije pored rodbine i prijatelja, obilaze i njegovi ratni suborci, odati mu počast, zapaliti svijeću i pomoliti se nad njim. Na istom će mjestu, nakon 26 gopdina, u ponedjeljak, 14. veljače, u 15 sati, biti pokopana i njegova majka Božena, udova Duška, rođena Gulin, koja je preminula u 73. godini života. Pogrebna povorka kreće u 14,30 sati s gradskog groblja Kvanj u Šibeniku.

'Draga Božena s posobnim poštovanjem sjećati ćemo se tvog lika i bezbrojnih zajedničkih projekata vezanih za Domovinski rat,tvoje jednostavnosti, tvoje odgovornosti i tvoje ljubavi prema svakom onom ko je sudjelovao u obrani nam jedine Domovine.
Neka ti je laka Hrvatska gruda, počivala u miru Božjem!' - stoji u objavi UDVDR grada Šibenika.

image
Božena Višnjić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
28. travanj 2024 11:51