StoryEditorOCM
ŠibenikPazi lešina

Pregažene životinje cestari maknu uz rub ceste, ili ih s nadvožnjaka zahite lopatom, pa kome u glavu, kome ne... - uvjerila se naša novinarka

Piše MARIJA LONČAR
7. travnja 2021. - 11:28

Da ni šetnja prirodom uvijek nije ugodna i bezopasna aktivnost svjedoči i nedavni događaj na Šubićevcu kojem je svjedočila potpisnica ovih redaka.

Svega desetak metara prije negoli se prođe ispod nadvožnjaka Jadranske magistrale kod Gimnazije Antuna Vrančića na putu koji vodi prema dječjem igralištu i dalje uz trim stazu, ovisno o željama šetača, prema "jami", vidikovcu ili Kamenaru, skoro pa iznad moje glave proletjela je lešina uginule mačke. Zgnječeno tijelo nesretne životinje koja je očito stradala pod kotačima automobila palo je na dva-tri koraka od mjesta na kojem sam se zatekla. S nadvožnjaka ju je lopatom bacio muškarac odjeven u nekakvo radno odijelo, ali nije bilo moguće vidjeti nikakve oznake ili natpise iz kojih bi bilo jasno čiji je zaposlenik.

"A, gdje ću s tim?"


Prestravljena i zgrožena, doviknula sam mu što to radi i je li svjestan da je nekoga mogao pogoditi i ozlijediti. Taj je dio puta, naime poprilično frekventan jer vodi prema školskom parkiralištu, a nezaobilazan je i za mnoge rekreativce, vlasnike pasa i šetače, nadasve djecu koja idu na igralište i ljuljačke. Vidno zbunjen, čovjek je najprije kazao "A, gdje ću s tim?", ali je brzo, očito shvativši da je njegova procjena kako da se riješi pregažene mačke bila posve kriva, dodao kako će odmah sići dolje i pokupiti lešinu. Odmah baš i nije sišao, ali kada sam se iz šetnje vraćala nakon 40-ak minuta, lešina je bila uklonjena.
Dolaskom ljeta i turističke sezone kada promet postaje intenzivniji raste i broj unesrećenih životinja za koje prelazak preko cesta postaje koban. Od sredine lipnja do sredine rujna mačke, psi, ali i divlje životinje svakodnevno stradavaju u prometu. U Županijskoj upravi za ceste i Cestama Šibenik kažu kako u njihovoj nadležnosti nije uklanjanje tijela nastradalih životinja. Njihovi ophodari, istina, maknu lešinu s prometnice i ostave je uz cestu, a onda o tomu obavijeste svoju dežurnu službu, odnosno komunalne redare nadležne općine, odnosno grada u županiji.
– Na cestama na kojima nađemo pregaženu životinju naši ophodari imaju obvezu da je maknu metar ili dva od ruba ceste. Oni tu situaciju i fotodokumentiraju. Nakon toga zovu našu dežurnu službu i to prijave, a dežurna služba onda zove komunalne redare gradova i općina na području kojih se nalaze te ceste. Moram istaknuti da ta komunikacija zaista funkcionira. O zbrinjavanju samih lešina brinu se jedinice lokalne samouprave i uprave i to obave u roku od najviše 48 sati od prijave. Osobito je u tomu ažuran Grad Šibenik – kazao je Ante Pijuk iz Cesta Šibenik.

Na terenu radi As-Eko

Pročelnik šibenskog Odjela za komunalne poslove Ante Nakić podsjeća pak kako je uklanjanje životinja stradalih u prometu riješeno Zakonom o komunalnom gospodarstvu te odlukom Grada Šibenika o komunalnim djelatnostima. No, u rješavanju takvih problema mogu pomoći i sami građani. Dovoljno je kliknuti na poveznicu "prijava komunalnih problema" koja se nalazi na službenom webu Grada Šibenika ili preko aplikacije za pametne telefone "popravimo.hr". Osmišljene su upravo za bolju i bržu komunikaciju s građanima i prijavu raznih komunalnih problema. Dovoljno je, reći će Nakić, poslati fotografiju s kratkim opisom problema, poput slučaja stradale životinje u prometu.
– Ta prijava je nakon nekoliko sati vidljiva u sustavu te je službenik nadležan za taj djelokrug posla, voditelj odsjeka prometnog ili komunalnog redarstva, odmah stavlja u nalog za izradu nadležnom koncesionaru, a to je u ovom slučaju tvrtka As- Eko d.o.o. Prema ugovoru takve intervencije svrstane su pod hitne, tako da se u najkraćem mogućem roku i izvrše. Druga opcija je da se nazove komunalno redarstvo Grada Šibenika koje će zaprimiti prijavu te će je putem geografsko informacijskog sustava (GIS) Grada Šibenika proslijediti nadležnom koncesionaru – objasnio je Nakić.
Dodaje kako dojava za uklanjanje lešina s ulica i prometnica može stići i na adresu As-Eka koji su preko GIS-a također povezani sa šibenskom komunalnom službom.

19. travanj 2024 07:17