StoryEditorOCM
Šibenikpilot projekt

Predstavljena nova tehnologija za slijepe i slabovidne: revolucionarnim digitalnim prstenom moći će se osjetiti i čuti sve o katedrali sv. Jakova

Piše Zdravko Pilić
20. veljače 2021. - 12:34

Prsten koji slijepima omogućuje da vidi – i čuje – ono što im je sudbina uskratila – to zaista zvuči sjajno, poput bajke iz Gospodara prstenova.

A baš tako sjajno osjećao se i 70-godišnji Tihomir Jurković dok mu je Ileana Kurtović iz Tiflološkog muzeja u Zagrebu, stavljala prsten na ruku i pokazala kako 'radi' – uz pomoć NFC tehnologije, digitalne aplikacije i pametnog telefona te posebnih panela pretvara se u osobnog asistenta slijepih i slabovidnih osoba, kojima najprije glasom tumači sve o umjetnini, odnosno izlošku koji se nalazi pred njima. A onda im omogućuje da sve ono o čemu im priča istodobno dotaknu i opipaju prstima, odnosno rukom 'vide – kupolu i 'krov' katedrale Svetog Jakova, njezin portal i druge spomeničke detalje.

'Riječ je o projektu UNESCO4ALL koji je vezan uz osobe s invaliditetom, kojima se uz pomoć suvremene tehnologije omogućuje da se upoznaju s najvažnijom duhovnom baštinom čovječanstva' – kazala je Ileana Kurtović predstavljajući u subotu ujutro projekt u šibenskoj Civitas Sacri, interpretacijskom centru Katedrale Svetog Jakova, koja je i sama UNESCOV spomenik.

Riječ je o velikom europskom pilot projektu koji je postavljen u četiri objekta – pored interpretacijskog centra Svetog Jakova, još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili u Bugarskoj.

Cilj svega je da se osoba oštećena vidi i(li) slijepima omogući da žive što je moguće više kao i svi drugi, pa su se s novom, jedinstvenom tehnologijom koja pomiče granice došli upoznati i članovi šibenske udruge slijepih, na čelu s tajnikom Darkom Jurasom.

– 'Mi ćemo svima onima koji razvijaju ovu tehnologiju prenijeti i svoja iskustva, odnosno probleme u radu s njom, pa će ova moderna tehnologija biti još bolja i iskoristivija. Drago nam je da će nam s ovim novitadama biti dostupni i neki sadržaji koji nam dosad nisu bili' – kazao nam je Juras.

16. travanj 2024 20:04