StoryEditorOCM
Šibenikuzbudljivi utorak

Predstave, čitanje knjiga, filmovi...: evo detaljnog današnjeg programa Međunarodnog dječjeg festivala

Piše Šibenski.hr
28. lipnja 2022. - 10:48

Malo je reći da su barun Munchausen ili Slonić Dištonić oduševili šibensku publiku jer Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište lutaka Split raspametili su sve koji  su ih jučer gledali na ljetnoj pozornici odnosno na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Kad se tomu doda da su ulaznice bile rasprodane – mnogo je to zaljubljenika u kazalište koji su sinoć postali još veći zaljubljenici u umjetnost. I ta brojka raste iz dana u dan tijekom ovogodišnjeg, 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

Danas – jednako, ako ne i uzbudljiviji utorak nakon što je festivalski program bogatiji za ponudu 2. Sajma dječje knjige i program 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji su jučer otvorile Maja Šintić, Magdalena Šetka  i djeca. Bilo je to vrijeme neobičnih trenutaka u kojima su djeca htjela čitati javno, a ne u samoći svojih soba,  trenutaka u kojima su djeca bila tužna jer su htjela da je njihov red za čitanje - stalno. 

Kazalište će danas na mini pauzu, ali u 19 sati umjesto pred kazališnu pozornicu, zaljubljenici, veliki i mali, moći će u amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje će biti održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Daria Knez Rukavina te Kristian Šupe. 

Za današnju predstavu 'Čarobnjakov učenik' po motivima J. W. Goethea, a u izvedbi Gradskog kazališta – Scena Gorica na ljetnoj pozornici ostalo je još malo slobodnih mjesta pa požurite po svoju.

Program trgova i ulica pod vodstvom Marija Kovača standardno donosi pravi mali spektakl kojemu ne mogu odoljeti ni odrasli ni djeca, a filmski program Željka Šturlića na Gorici odavno je ušao u legendu. Detaljan program ide u nastavku.

Program, utorak, 28. lipnja

09:00h, Perivoj Roberta Visianija 

3. SAJAM DJEČJE KNJIGE "LIBRIĆ" U PERIVOJU

Literarni program

Radno vrijeme sajma: 9:00 – 13:00, 17:00 – 21:00

09:00h, LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

Literarni program

Predstavljanje knjige 'Raščupani lav' autorice Ines Marciuš Kruljac i ilustratorice Jasmine Kosanović

Voditeljica: Iris Mošnja, magistra hrvatskog jezika i književnosti, Pula

10:00, Perivoj Roberta Visianija

LUDA FRIZURA

Likovni program

Voditeljica: Jasmina Kosanović, ilustratorica i dizajnerica igrački, Zagreb

19:00, amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić

ČITAJU NAM VAŽNI ŠIBENČANI!

Literarni program

Na ulicama grada Šibenika priče će čitati poznati ili manje poznati, ali (za život grada) važni Šibenčani! Kroz čitanje imat će priliku predstaviti se Šibenčani iz raznih djelatnosti, koji čine naš grad boljim mjestom za život.

Čitaju: Darija Knez Rukavina, Kristian Šupe

19:00 h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku 

Nema programa ovog utorka 

19.30h, stara gradska jezgra

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Baba Jaga

Predstava

19:30h,  Perivoj Roberta Visianija

EL GARGOT D'IMAGINACIÓ

Program trgova i ulica

Guixot de 8 katalonska je grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu. Njihove interaktivne igračke napravljene su od recikliranog materijala, a igre su njihova kreacija. Treba naglasiti da je ova maštovita grupa počela izrađivati igračke od recikliranih materijala prije gotovo tri desetljeća, puno prije negoli je svijet počeo razmišljati o ponovnoj uporabi, odnosno prenamjeni, materijala bačenih u otpad i otpadnom materijalu kao kreativnom elementu. 

Trajanje: Interaktivni park otvoren je od 19:00 do 22:00h.

20:00h, Poljana 

CIRK POZOR

Program trgova i ulica 

Fantastična tura

Izvođačica: Nikolina Majdak

Interaktivni izlet po Šibeniku – vođena šetnja sa začudnim likovima koji iskaču na određenim lokacijama, dok voditelj/ica priča izmišljene šibenske legende koje uključuju ove likove.

21:00 h, Trg Republike Hrvatske

Čarobnjakov učenik, prema motivima J.W. Goethea

Dramski program

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište – Scena „Gorica“

Čarobnjakov učenik narodna je bajka koja na duhovit način govori o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Bajka govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, a Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao naređivati. Sve krene po zlu kad čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim i kaotičnim situacijama.

Redateljica: Ivana Peroš

Dramaturginja: Dora Delbianco

Scenografkinja: Vesna Režić

Kostimografkinja: Emina Kušan

Skladatelj: Igor Karlić

Oblikovatelj svjetla: Martin Šatović

Igraju: Vedran Komerički, Danijel Radečić

Trajanje: 35 minuta

Uzrast: 3+

21:15h, Ulica don Krste Stošića 

Pjevajte s nama 2

Filmski program na Gorici

Uvijek optimistična koala, Buster Moon i njegova zvjezdana ekipa izvođača pripremaju za lansiranje svoje najljepše scenske ekstravagancije do sada, sve u blistavoj svjetskoj prijestolnici zabave. Postoji samo jedna poteškoća: prvo moraju uvjeriti najzapušteniju rock zvijezdu na svijetu – koju glumi globalna glazbena ikona Bono, u svom debiju u animiranom filmu – da im se pridruži.

Uloge: Marko Makovičić, Ivana Rushaidat, Ivan Glowatzky, Dražen Bratulić

19. travanj 2024 20:20