StoryEditorOCM
ŠibenikNa najljepšem trgu na svijetu

Predstava ‘Ono bitno‘, plesno-akrobatske kompanije ‘Vaiven Circo‘ iz španjolske Granade, otvorit će večeras 61. Međunarodni dječji festival

Piše Marija Lončar
19. lipnja 2021. - 13:23

Predstava "Ono bitno", plesno-akrobatske kompanije "Vaiven Circo" iz španjolske Granade, otvorit će večeras 61. Međunarodni dječji festival (MDF), najdugovječniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj posvećenu stvaralaštvu za djecu.

Na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske ponovno će zavijoriti festivalska zastava, a sve do 3. srpnja bit će izvedeno 70 dramskih, lutkarskih, filmskih, likovnih, literarnih i glazbenih programa, a održat će se i 33 radionice u koje se upisalo 600 djece.

– "Vaiven Circo" već je nastupio na MDF-u prije više godina i ostavili su izvrstan dojam. Prvotni plan bio je da dođu lani na 60. MDF, ali je to zbog pandemije bilo otkazano. Riječ je o neverbalnoj predstavi koja nije klasični cirkus, već ima svoju kazališnu poetiku i dramaturgiju. Prije nastupa Španjolaca ide uobičajeni protokolarni dio u kojem nastupaju i djeca iz naše kazališne radionice i studija te dječji zbor "Zdravo maleni" – kazao je Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta.

Iako će i ove godine, zbog korone i mjera koje su poremetile rad i funkcioniranje svih teatara, pa tako i šibenskog, a znatno je smanjen i festivalski proračun, pa umjesto prijašnjih više od dva milijuna kuna, ove godine iznosi samo milijun i pol, program biti za trećinu manji nego prije, Bilić vjeruje kako će i 61. MDF publici donijeti mnoge zanimljive predstave i događanja.

Na ljetnoj pozornici bit će tako izvedeno tek 15 predstava, dok ih je u godinama prije korone bilo i više od 40. Zato će, najavljuje ravnatelj, osobito živ biti program po ulicama i trgovima, za što se pobrinuo Mario Kovač, redatelj, glumac, kvizaš, DJ i suradnik Festivalskog vijeća.

image
Centar grada ukrašen je zastavicama u povodu 61. Međunarodnog dječjeg festivala
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Glumci uličnog kazališta, klauni, akrobati i žongleri, male i velike Šibenčane uveseljavat će i u noći nakon svečanosti otvorenja. Naime, ove godine neće biti šibenske fešte, ali će nakon vatrometa, na trgu kod zgrade županijske uprave Kovač uskočiti u ulogu DJ-a, a glumci i ulični izvođači razmilit će se po rivi i gradskoj jezgri.

Šušur u gradu već je i prije početka MDF-a najavila najveća dječja likovna izložba na otvorenom – na stotine zastavica koje su sa svojim portretima oslikala djeca iz cijele Hrvatske postavljene su duž cijele Kalelarge i Zagrebačke ulice u gradskoj jezgri. Postavljena su i festivalska vrata na Poljani na mjestu nekadašnjih gradskih vrata srednjovjekovnog Šibenika, između zgrade HNK i gradskih bedema, odnosno Vitićeve zgrade i gradske knjižnice. Vizualno ih je osmislio istaknuti hrvatski grafičar i ilustrator, Vodičanin Danijel Srdarev koji je i autor plakata 61. MDF-a.

Prvi festivalski radni dan počet će u nedjelju, 20. lipnja, otvorenjem niza izložbi: nekoliko dječjih te ona posvećena Mladenu Kušecu, novinaru i književniku te dugogodišnjem suradniku MDF-a koji je, među ostalim, godinama vodio dječju novinarsku radionicu "Zujalicu". Na sceni teatra bit će izloženi kostimi jedne od najistaknutijih hrvatskih kostimografkinja Ike Škomrlj, a svoj bestijarij u šibenskom muzeju predstavit će i Srdarev. Izložba Mersada Berbera bit će otvorena u Galeriji sv. Krševana.

Zbog epidemioloških mjera u gledalištu će biti samo 220 mjesta od čega je za svečano otvorenje u prodaji bilo 120 ulaznica. To se prvi put dogodilo u dugoj povijesti MDF-a, jer su se ulaznice do sada dijelile sponzorima, donatorima te zaposlenicima gradske i županijske uprave, što je stalno izazivalo prijepore i negodovanja Šibenčanki i Šibenčana, jer su na otvorenju dječjeg festivalu prevladavale odrasle, a ne dječje glave. Ovaj put radost djeci odrasli ne bi trebali ukrasti!

image
Festivalska vrata u Šibeniku
19. travanj 2024 21:15