StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Predsjednik šibenskog SDP-a otkrio što zamjera gradonačelniku Buriću: Evo što bi on napravio da sjedi u njegovoj fotelji

Piše Davorka Blažević
9. rujna 2020. - 13:01

U SDP-u upravo traje kampanja za novog predsjednika stranke koji se bira između pet kandidata, po modelu jedan član - jedan glas. Biraju se i ključna stranačka tijela, Predsjedništvo, Glavni odbor... Nije to, doduše, kampanja Tončija Restovića, čelnika šibenskog SDP-a, njegove su ambicije nešto lokalnije, šibenskije, mada je nakon poplavljene podzemne garaže Poljana tako brzo reagirao kao da je u kampanji.

- Nije stvar u tome, veli Restović, bio je to impuls običnoga građanina Šibenika kojega je prizor poplavljene garaže jednostavno zabolio.
 

Onda, jeste li vi napravili onu 'fotomontažu' u novoj garaži ispod Poljane i spretno dodali vodu na fotografiju koju ste objavili na Facebooku? Šala, naravno...
- Doduše, gradonačelnik čak i nije mene optužio nego novinara lokalnog portala. Ja sam samo objavio sliku na Facebooku, i ako netko pored te slike kaže da nije bilo vode do koljena u garaži, onda se očito radi o različitim garažama. Neće mi nikad pasti na pamet da se u političkoj utakmici služim bilo kakvim podvalama, udarcima ispod pojasa, zakulisnim dogovorima, već isključivo argumentima i iznošenjem vlastitih stavova, planova, vizija grada.
 

Mnogi su građani ogorčeni zbog sporosti radova na 'Aglomeraciji'...
- Evo, na tom projektu vidimo da se inzistiralo na sklapanju jednog posla koji zbog svoje glomaznosti jednostavno logistički ni jedna tvrtka nije mogla kvalitetno odraditi. Podsjetit ću da su pojedini dijelovi grada bili predugo zatvoreni, da se, primjerice, kroz Brodaricu putovalo gotovo sat vremena, i ne mogu se oteti dojmu da se sve to moglo puno bolje osmisliti i organizirati.
 

Stanovnici Šubićevca tvrde da su nakon izvedenih radova na 'Aglomeraciji' lokve na cesti, poslije kiše, puno veće nego što su bile prije?
- Na Šubićevcu je bio prekinut i promet kod Spomen-parka Radi Končaru zbog ogromnih lokvi koje su ostale iza kiše. Neki dijelovi grada su još raskopani i za promet nefunkcionalni, a o smradu koji se sad već osjeti u svim dijelovima grada, da ne govorim. Meni je, kao Šibenčaninu, činjenica da grad 2020. smrdi po fekalijama, zapravo tužna i tragična. Ako tome dodamo povećanje iznosa računa komunalnih usluga i smanjenje njihove kvalitete, onda je jasno da ovoj gradskoj vlasti problemi građana nisu uopće važni.
 

Na unutarstranačkim izborima se niste kandidirali ni za jednu funkciju. Zašto?
- Dosad sam bio član Glavnog odbora, ali se sada nisam kandidirao ni za što, jer ne mislim da je moguće kvalitetno obavljati dvije odgovorne funkcije istovremeno. A što se tiče idućeg razdoblja, u fokusu su mi lokalni izbori i kandidatura za gradonačelnika Šibenika, i kako se toj kampanji mislim posvetiti potpuno, onda mi se činilo neozbiljnim da se sada kandidiram za člana Predsjedništva, pa da tu priču stavim sa strane godinu dana, i onda eventualno tražim neke pozicije na idućim parlamentarnim izborima.
Smatram da se politikom s bilo kakvom figom u džepu, ne samo da ne može, nego ne bi ni smjelo baviti.
 

Samo je deset mjeseci do lokalnih izbora. Kad će početi kampanja?
- Možda je veći i počela da budem iskren - slučajno. Jer je na jedno ukazivanje propusta u projektu Poljana gradonačelnik Željko Burić reagirao potpuno neprimjereno i na neki način tom svojom reakcijom pokazao da itekako nije siguran u osvajanje trećeg mandata na mjestu gradonačelnika. Pokazivanje nervoze deset mjeseci prije lokalnih izbora, prozivanjem novinara i etiketiranjem oporbenih političara, je sve samo ne odgovorno bavljenje javnom funkcijom gradonačelnika.
 

Što zapravo zamjerate aktualnoj gradskoj vlasti, mnogi misle da je ona uspješna, obnovljene su tvrđave, izgrađena podzemna garaža, radi se na 'Aglomeraciji' (sustavu odvodnje)...
- Glavna moja zamjerka ovoj vlasti je što projekte koje radi bira isključivo po principu "što skuplji projekt, to gradskoj vlasti draži". Istina je da se većina tog novca osigura iz raznih EU fondova, ali dio i ne, pa kad imate u vidu obaveze koje je grad dužan ispunjavati godinama nakon završetka tih projekata, onda njihova financijska slika postaje katastrofalna. Ali, čak ni to nije moja glavna zamjerka gradskoj vlasti. Ono što mi je potpuno neshvatljivo jest da se ta količina novca ne koristi direktno za dobrobit Šibenčana, već se koristi za projekte od kojih građani nemaju gotovo pa nikakve koristi.
Primjerice, uređenje Poljane kao središnjeg gradskog trga je sjajna stvar. Ali, gradnja tri podzemne etaže za parking je nažalost jako loša odluka jer ne samo da ne rješava probleme građana, nego stvara nove – financijske, ekološke, prometne.
 

Kakvo biste vi rješenje zastupali?
- Definitivno bi se zadržao na uređenju trga, a nakon provedene široke rasprave sa stanovnicima i poduzetnicima stare jezgre, eventualno bi predložio jednu podzemnu etažu isključivo za potrebe onih koji žive i rade u staroj gradskoj jezgri, a ne da bi turisti parkirali u centru grada i da bi Gradski parking na turistima zarađivao, a na kraju dana će imati minus. Mi se nadamo da će garaža biti popunjena da bi nam to smanjilo financijske obaveze, a stvorit ćemo ekološke probleme i prometni kolaps.
Većina europskih gradova ograničava ili zabranjuje promet i parkiranje u centru, a naša gradska vlast pokušava dovesti što veći broj automobila ispod glavnog gradskog trga.
 

Koji bi bili vaši prioriteti kao gradonačelnika?
- Šibenik kao grad budućnosti, grad koji će biti primjer u implementaciji zelenih ekonomskih politika i na taj način privlačiti investitore u gospodarstvu, ali će na prvom mjestu imati zadovoljavanje potreba svih građana i biti ugodno mjesto za život. Nepojmljivo mi je da u osam godina ova gradska vlast nije izgradila ni jedan vrtić, da je ulaganje u osnovne škole svela na mizernih pet milijuna kuna, ili da je javna rasvjeta na razini od prije petnaest godina.
Fokus moga mandata na čelu grada bi bilo uvođenje besplatnih vrtića, financiranje potreba osnovnoškolaca, smanjivanje cijena vode, odvoza smeća, komunalne naknade i osiguravanje parkinga za sve stanovnike Šibenika.
A veliki projekti, koji najviše pridonose osobnom PR-u, su nešto što na red dolazi nakon ostvarenja ovih ciljeva.
Povući ću paralelu sa Zagrebom koji ima ogromne infrastrukturne probleme, a njihov gradonačelnik javni novac troši na fontane. To je nedostatak vizije, a u našem slučaju i energije, što koči razvoj Šibenika i otežava život građanima.

20. travanj 2024 18:37