StoryEditorOCM
Šibenikzavršena procedura

Poznato je tko će izraditi idejni projekt krematorija na Kvanju: donosimo detalje velikog projekta

Piše Šibenski.hr
5. prosinca 2023. - 18:33

Nakon što je, zagrebačka tvrtka „Oktostilon“ j.d.o.o. za gradsku  tvrtku „Čempresi“ d.o.o.  izradila Idejno rješenje, ista je natječajem odabrana i za izradu Idejnog projekta krematorija na groblju Kvanju. Natječajna procedura je završena, a izabrani projektant je sa  tvrtkom „Čempresi“ d.o.o., 1. prosinca 2023. g.  potpisao ugovor za izradu Idejnog projekta a koji će biti izrađen i predan naručitelju u travnju 2024. godine.

Prema riječima Joška Vukovića, direktora „Čempresa“ d.o.o. koji su i nositelj ovog velikog i zahtjevnog  projekta, stručni suradnici - tvrtka „Oktostilon“ j.d.o.o. ima dosadašnje bogato iskustvo u projektiranju zagrebačkog i ljubljanskog krematorija.  Idejnim projektom će se obuhvatiti arhitektonski i projekti konstrukcije, vodovoda i odvodnje, uređenja okoliša kao i strojarski projekt, elektrotehnički projekt, idejno rješenje mjera zaštite od požara te projekt dizala.

„Zadovoljni smo dinamikom izrade projektne dokumentacije koja se, uz potporu Grada Šibenika, rješava u fazama. Prošle smo godine ishodili Idejno rješenje, a sada krećemo u izradu Idejnog projekta, kao drugu fazu posla koja će nas koštati nešto više od 32 tisuće eura s PDV-om. U narednih nekoliko godina plan je,  kroz proračun Grada Šibenika,  osiguravati  financijske preduvjete te rješavati kompletnu projektnu dokumentaciju.  Urbanističke, prostorno-planske i tehničke pretpostavke za to već imamo što će umnogome pomoći završetku projekta“ – kaže Joško Vuković, direktor „Čempresa“ d.o.o. dodajući kako će  tim velikim i značajnim projektom  grad Šibenik doseći primjereni standard u domeni komunalne djelatnosti kremiranja i ukopa pokojnika.

Po Idejnom rješenju,  objekt krematorija imat će dvije etaže. U suterenu su planirani prostori za kremacijsku peć,  nove ljesove i urne, rashladne komore, spremišta,  ventilacijski i elektro sustav, postrojenje grijanja te uredski prostori. U istom dijelu će se nalaziti i natkrivena površina za pogrebna vozila, dizala i sanitarni čvor. Velika ispraćajna dvorana, prostorija za odar, dvije cvjećarnice i ostali sadržaji planirani su na gornjoj etaži uz prostor natkrivenog trga.

27. travanj 2024 18:25