StoryEditorOCM
Šibeniku subotu na poljani

Poziv na mirno okupljanje Šibenčanki i Šibenčana; Evo što je razlog ove inicijative

Piše Šibenski.hr
1. veljače 2023. - 15:47

U subotu, 4. veljače, godine s početkom u 8 sati i 30 minuta na Trgu Poljana u Šibeniku organizira se mirno okupljanje građanki i građana. Okupljanje se organizira u svrhu isticanja i stavljanja u prvi plan potrebe da se adekvatno promiču i štite ženska ljudska prava u Republici Hrvatskoj.

U prošloj godini 14 je žena smrtno stradalo od strane bliskih muških osoba (muževa, partnera, sinova i druge rodbine). Svake je godine daleko veći broj žena u odnosu na muškarce žrtva cijelog niza prekršajnih i kaznenih djela. Osim fizičkog, žene su najčešće žrtve i psihičkog, seksualnog, ekonomskog i institucionalnog nasilja na svim razinama u našem društvu.

Unatoč hrabroj i dugotrajnoj borbi kojom su izborena temeljna prava za žene, ona se i dan-danas dovode u pitanje, najčešće u okrilju radnih skupina, tijela i institucija, uključujući vjerske institucije, u kojima mahom sjede samo ili većinom muškarci. Ženska tijela mape su različitih oblika diskriminacija, nepravde, nasilja dok se istovremeno sustavno radi na onemogućavanju pristupa cjelovitom i znanstveno utemeljenom građanskom i seksualnom odgoju i obrazovanju.

Odnedavno, pojavila se inicijativa koja i muškarce, kao i žene, želi prikazati u tradicionalnom odnosu hranitelja i inkubatora za djecu, a koja se skriva iza plašta vjerskih sloboda iako joj promiče  javno, službeno, institucionalno zaleđe. Takva inicijativa, u kojoj su muškarci još jednom u usta uzeli ženska tijela i slobode, a koja se krivo predstavlja kao molitva u stvari je prosvjed onog dijela društva kojemu smeta jednakopravnost, sloboda mišljenja i različitosti. Skriveni iza konstrukta vjerske slobode, a u želji da otmu tuđa, teško stečena i izborena prava, pokušavaju nametnuti ideologiju u kojoj se žene još jednom briše, pretvara u objekte i predmete muške želje, robu kojom mogu trgovati ili upravljati prema vlastitoj ambiciji. Ne smijemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj odigrava poljski scenarij u kojem silovane djevojčice postaju zarobljenice državnog i zdravstvenog sustava i pod prisilom rađaju. Ne smijemo dopustiti se žene ponovno definira isključivo kroz ulogu majke ili sluškinje.

Ovo nije vrijeme u kojem se ženama govori kako da misle, što da obuku ili kako se trebaju ponašati. Ovo nije grad u kojem se žene povlače pred pasivnom agresijom fundamentalista. Ovo je grad koji njeguje demokratičnost, ovo je vrijeme koje prihvaća različitosti, ovo je država u kojoj društvo (a posebno žene i muškarci koji znaju da su partneri i partnerice) čuva i njeguje Ustavna prava i Ustavne slobode teško izborene stoljetnim trudom naših majki, baka i prabaka. Dođite zato na Poljanu u subotu ujutro i pokažite da su žene jednako majke, poslovnjakinje, znanstvenice, poduzetnice, kućanice, njegovateljice, bankarice te da je brojnost ženskih uloga često uvećana povlačenjem muškaraca zbog stereotipnih predodžbi o muškosti.

Muškarci, dođite u subotu i pokažite da ste očevi, obrtnici, odgajatelji, poduzetnici, njegovatelji, znanstvenici i da nećete dozvoliti da vas se svodi na skučenu ulogu hranitelja i autoriteta bez osnove. Pokažimo partnerstvo u kojem su svi jednako vrijedni kao jedinu moguću i ispravnu osnovu zdravog društva, umjesto lažnih nadmetanja i podmetanja u ime fiktivnih autoriteta. 

- Sve sudionike i sudionice molimo da poštuju činjenicu da se radi o mirnom okupljanju kojim se slavi i ističe te u prvi plan dovodi činjenica da živimo u demokratskom i pluralističkom društvu u kojem je mir, razumijevanje i tolerancija apsolutni prioritet i osnova međusobnog funkcioniranja te da sve uvredljive, nasilne poruke, komentare ili djela nećemo tolerirati- stoji u priopćenju kojeg potpisuju Maja Šintić (Šibenska udruga mladih) i Snježana Klarić (Kulturna udruga Fotopoetika).

20. travanj 2024 07:49