StoryEditorOCM
ŠibenikGORI KOD PERKOVIĆA, U RASLINI I NA MILJEVCIMA

Požar kod Bogatića gasi 40 vatrogasaca, 50 vojnika i tri kanadera - izgorjelo 350 hektara

Piše Branimir Periša
Zdravko Pilić
6. kolovoza 2017. - 23:23

NOVO 21,00 sati


Nakon paklenog dana u kojem su se borili s tri velika požara na tri kraja županije, Darko Dukić, šibenski vatrogasni zapovjednik sumirao je u 21 sat dojmove s požarišta. Najveći požar koji je u nedjelju zajedno gasilo pedesetak vatrogasaca i pedeset pripadnika Hrvatske vojske uz pomoć tri kanadera kod Bogatića Miljevačkih bio je navečer pod kontrolom gasitelja. 'Zaustavili smo mu širenje koje je u jednom trenutku išlo prema kućama, ali smo ih uspješno obranili, zahvaljujući pomoći zrakoplova. Kanaderi su u jednom trenutku primjetili da je planulo u Brištanima, pa smo i taj požar ugasili u začetku, a tijekom noći će zemaljske snage ostati na terenu i kontrolirati stanje na terenu' – kazao nam je Dukić, ocjenjujući da je požar na Miljevcima progutao izmneđu 300 i 350 hektara površine, uglavnom suhe trave, makije i borove šume.
Situacija se tijekom večeri normalizirala i na području Perkovića, gdje su također uspješno obranjene kuće i infrastruktura, a nekoliko sati zbog gustog dima u prekidu je bio i promet auto cestom između čvorišta Prgomet i Šibenik u oba smjera. Izgorjelo je oko 60 hektara.
Za treći požar, na području Rasline, u nedjelju navečer je i službeno proglašeno kako je lokaliziran, a na teško pristupačnom terenu izgorjelo je oko 30 hektara trave i makije.

PRIJE 19,00 sati
Sva tri požara na šibenskom području i dalje su aktivna. Prema podacima službe 112 u požaru kod Perkovića izgorjelo je oko 60 hektara trave, makije i niskog raslinja, a zbog gustog dima nekoliko sati je bila zatvorena za promet i dionica auto – ceste u blizini čvora Vrpolje. Zahvaljujući naporima vatrogasaca i djelovanju kanadera, kuće nisu bile ugrožene iako im se vatra u jednom trenutku opasnbo približila.
Gori i u Raslini, gdje je na nepristupačnom terenu izgorjelo oko 24 hektara makije i borove šume. U poslijepodnevnim satima razbuktao se poćar na Miljevcimna, kod Bogatića. Gase ga više od 40 vatrogasaca, kojima je došlo u pomoć oko 50 vojnika te tri protupožarna zrakoplova kanadera.


ŠIBENIK, 14,00 sati
Gotovo istodobno, nakon nekoliko dana zatišja na šibenskom području izbila su tri požara. U 13,10 sati počelo je gorjeti prema Perkoviću, radi čega je cesta prema naselju zatvorena, a na čvoru "Vrpolje" na autocesti promet se regulira manjom brzinom. Na terenu je, prema obavijesti Centra 112, 27 vatrogasaca s 10 vozila, a potpora iz zraka su dva kanadera. Prema prvim podacima, požar je zahvatio prilično prostranstvo makije.
Nešto ranije, oko 13 sati požar je izbio također u Raslini, gdje je 25 gasitelja s deset vozila, a od 14,06 sati vatra plamti i u Bogatićima Miljevačkim.

27. travanj 2024 05:05