StoryEditorOCM
ŠibenikNeće biti kazne

Povjerenstvo: Marić nije bio u sukobu interesa zbog odlučivanja o kreditu svom prijatelju Jollyju, nego je povrijedio načela djelovanja

Piše HINA
11. rujna 2020. - 16:32

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HABOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Postupak protiv Marića pokrenut je lani u prosincu zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HABOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice koja je dobila HABOR-ov kredit za gradnju hotela, iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Na sjednici održanoj u petak nije prošao prijedlog izvjestiteljice u tom slučaju Aleksandre Jozić-Ileković koja smatra da se Marić zbog toga našao u sukobu interesa već je prihvaćen protuprijedlog člana Povjerenstva Davora Ivanjeka po kojem je Marić povrijedio načela djelovanja za što nije propisana sankcija.

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon vezano za odlazak na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatske i Engleske jer je dostavio dokaz da je sam platio kartu za utakmicu.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Marić kartu kupio sam ili se radilo o primanju nedopuštenog dara.

U drugom predmetu Povjerenstvo je utvrdilo da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnici koji su prešli u njegov Klub zastupnika, takozvani žetončići time nisu povrijedili zakon.

Povjerenstvo je za svakog zastupnika pojedinačno utvrđivalo jesu li za prelazak u Bandićev Klub zastupnika dobili kakvu protuslugu, ali iz prikupljene dokumentacije nije utvrđeno da je došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Uz Milana Bandića tom točkom bili su obuhvaćeni zastupnici koji su prešli u njegov Klub Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga te zamjenik gradonačelnika Grada Donja Stubica Luka Grabušić i općinski načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

28. ožujak 2023 17:38