StoryEditorOCM
ŠibenikDaj pet

Pošto kvadrat na Podima? Svi hoće zemljište u šibenskoj poduzetničkoj zoni gdje je oko 1300 zaposlenih

Piše Katarina Rudan
30. ožujka 2018. - 15:51

Grad Šibenik raspisao je novi natječaj za prodaju građevinske parcele u Poduzetničkoj zoni Podi površine 2500 kvadrata, a kako doznajemo od direktora zone Jakova Terzanovića, u pripremi je dokumentacija za raspisivanje još jednog natječaja za prodaju 3000 kvadrata građevinskog zemljišta.

– Natječaj za prodaju terena, jer radi se o relativno skupom postupku, raspisujemo nakon iskazivanja interesa ulagača i u ovom trenutku ne mogu govoriti o kojim se poslovnim subjektima radi. Reći ću da je u pitanju proizvodna djelatnost, te proširenje proizvodnje poduzetnika koji je na Podima već godinama, a drugi dolazi na Pode. Sve su to hvalevrijedne investicije, jer svaka tvrtka koja dođe na Pode donosi i nova radna mjesta. Uvjete ulaska u zonu od njezina osnivanja 2017. godine do danas nismo mijenjali, a to je u poslovnom svijetu jako bitno. Cijena četvornog metra zemljišta iznosi pet eura, apsolutno preferiramo proizvodnu djelatnost, koja je maksimalno oslobođena komunalnih davanja – kaže Terzanović.

U zoni je ukupno 45 gospodarskih subjekata, u funkciji je njih 37 s ukupno više od 1300 zaposlenih, dok su ostali u određenoj fazi izgradnje.

– U prosjeku se godišnje potpiše četiri do pet ugovora s novim investitorima, a raduje nas što je nekoliko poduzetnika koji djeluju u zoni već kupilo nove kvadrate terena radi širenja proizvodnje. Inače, 90 posto djelatnosti u zoni su proizvodna i servisna. Najviše je zastupljena strojna obrada metala, plastike i aluminija. Zona je potpuno infrastrukturno uređena, relativno je blizu autoceste, luke i grada, a među prvim je zonama u Hrvatskoj koje su spojene na sustav odvodnje, što je ogroman plus – naglašava Terzanović i podsjeća na to da je zona dvije godine zaredom proglašena najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj.

Mjesta za nove investitore ima dovoljno. Uz glavnu prometnicu u zoni, dužine 1,1 kilometar, u vlasništvu Grada Šibenika je oko 400.000 četvornih metara terena, u potpunosti je infrastrukturno opremljen i čeka nove ulagače.

– To znači da u svakom trenutku možemo zadovoljiti potrebe potencijalnih investitora, te im prodati najmanje 2500 kvadrata pa do stotine tisuća, ako im je potrebno. U tom smislu mislim da smo bili poprilično mudri jer smo unaprijed državi slali zahtjeve za proširenjem zone dok još nismo popunili postojeće. U ovom trenutku već je zauzeto oko milijun kvadrata terena, a u vlasništvu Grada Šibenika je još oko milijun kvadrata – ističe Terzanović.

18. travanj 2024 16:36