StoryEditorOCM
ŠibenikBoli glava

Poskupljenje ‘smećarine‘ u Šibeniku pričekat će ljeto: Postolaru će smrknuti, hotelijeru će se lice razvući u osmijeh

Piše Branimir Periša
17. veljače 2022. - 10:32

Antu Nakića, pročelnika komunalnog odjela Grada Šibenika prema vlastitome priznanju, boli glava od nužnih izmjena, bolje reći usklađivanja tarifa za odvoz komunalnog otpada što lokalnim samoupravama nameću nove zakonske odredbe. Prema svemu sudeći, neke korisnike usluga tek ima zaboljeti glava u moru ostalih poskupljenja. Što drugo, ukoliko treba izjednačiti fiksne iznose odvoza otpada jedne velike hotelske kuće i postolarskog obrta, figurativno rečeno, sa simboličnim količinama 'smeća'? A takvih malih ima dosta, veli Nakić.

-Neki su gradovi i općine već korigirali cijene, no u Šibeniku ćemo još neko vrijeme počekati. Izmjene tarife odvoza otpada sigurno će se naći pred gradskim vijećem na ljeto, vjerojatno ne prije. Još uvijek nemamo nacrt nove odluke koja predviđa čitav niz izmjena i prema Nakićevim riječima, nove cijene fiksnog iznosa po načelu 'telac po glavac', ma koliku kantu koristio bit će nekakva aritmetička sredina između sadašnjih, ipak finije ugođenih cijena.

Po tome, sasvim je jasno da će postolaru 'smećarina' poskupjeti, a hotelijeru se lice razvući u osmjeh.

- Očekujem da to ipak neće biti toliko snažan udar na džepove korisnika komunalne usluge. Gradska uprava i 'Zeleni grad' izradit će nekoliko varijanta nacrta i razmotriti najbolju mogućnost. Aktualna odluka je zamišljena da fiksni dio bude što jeftiniji, kako bi se građane potaklo na odvajanje otpada, sa što manje pražnjenja kanta u varijabilnom dijelu cijene odvoza, podsjeća Nakić.

No, svima vidljiv problem u lijepo zamišljenom sustavu je sveprisutna neodgovornost doduše manjeg dijela građana koji otpad kontinuirano bacaju po stramputicama u prirodi, ne želeći platiti ni jednu 'varijabilnu' lipu za odvoz.

- I sada, tu treba naći sredinu i zadovoljiti sve, a da se ne potakne stotinu novih nelegalnih odlagališta, izjavio je pročelnik.

I jest, teško je tome doći u kraj bez glavobolje prije ili kasnije, dodajemo.

19. travanj 2024 22:00