StoryEditorOCM
Šibenikiz prve ruke

Posjetili smo prvi Sajam poslodavaca u Šibeniku: pogledajte kako je bilo danas u Industrijsko-obrtničkoj školi

Piše A.P.
21. listopada 2022. - 14:59

U Industrijsko – obrtničkoj školi u Šibeniku prigodnim riječima dobrodošlice otvoren je prvi ‘‘Sajam poslodavaca‘‘ u sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti ‘‘Ars Mechanica za nove kompetencije‘‘.

Priliku za pozdraviti učenike, maturante, nastavnike, poslodavce, i (ne)zaposlene koji su spremni promijeniti smjer svoje karijere, na ovom su sajmu imali ravnatelj Industrijsko – obrtničke škole Šibenik Zoran Živković, župan Šibensko – kninske županije Marko Jelić i voditeljica europskog projekta ‘‘Ars Mechanica za nove kompetencije‘‘ Mirjana Škugor.

- Cilj projekta je osnažiti stručna znanja, vještine i kompetencije učenika i odraslih polaznika regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru strojarstva te povećati interes za visokokvalitetnim strukovnim obrazovanjem putem promocije aktivnosti Centra i suradnje s ključnim dionicima, što će u konačnici pridonijeti potrebama tržišta rada i gospodarskom razvoju. Sajam je organiziran prvi put u sklopu ovog projekta, a cilj je da se poslodavci i učenici, maturanti ili nezaposleni što više povežu i možda ostvare nekakvu suradnju – objašnjava Škugor.

U sklopu projekta, u Industrijsko – obrtničkoj školi Šibenik, predstavnici poslodavaca imali su priliku približiti zainteresiranima rad svojih tvrtki i objasniti im koga trebaju, što očekuju te koje kompetencije kod zaposlenika traže, a među njima su ‘‘Impol – TLM‘‘, ‘‘Auto centar Šibenik‘‘, ‘‘CAPAX‘‘, ‘‘Electrolux‘‘, ‘‘Ivanal‘‘, ‘‘ZM-Vikom‘‘, ‘‘Gambi‘‘, ‘‘Iskra shipyard‘‘ i drugi, te ‘‘Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb‘‘ i ‘‘Fakultet elektronike i računalstva Zagreb‘‘ kao otvorena mogućnost za daljnje obrazovanje maturanata.

- Ovo je obveza, ovo treba raditi svake godine jer ovo je dvosmjeran proces. Vi se prezentirate poslodavcima kao učenici, kao oni koji žele raditi i traže posao sa svojim znanjima, sposobnostima i kompetencijama, a s druge strane poslodavci vama prezentiraju i približavaju sebe svojim poslovnim procesima koje u svojim tvrtkama nude – kaže župan Šibensko – kninske županije Marko Jelić.

Industrijsko – obrtnička škola je u kojoj učenici, osim što stječu znanja, razvijaju i vještine iz područja elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Zanimanja su to koja su vrlo tražena i kojima radne snage uvijek fali.

 - Iz iskustva znam da izravan kontakt učenika završnih razreda i poslodavaca nešto je što je vrlo korisno. Učenicima naše škole praksa je jako važna, a ako je ostvare u nekim od ovih tvrtki i iskažu se, otvara se velik prostor za napredak i daljnje stjecanje znanja zbog čega se taj kontakt treba održavati – ističe ravnatelj Živković.

Koliko je njima ovaj sajam pomogao u odabiru daljnje struke i obrazovanja, upitali smo dvojicu maturanata smjera brodskih električara Antonia i Filipa.

- Smjer je težak, ima tu dosta toga za pohvatati i naučiti. Volio bih raditi nešto slično, možda produžim na fakultet Pomorstva ili nešto slično tome, ali ovaj sajam su odlično napravili i svakako nam je dobro došao – govori nam Antonio.

- Još se nisam odlučio hoću li dalje na fakultet ili odmah na praksu, ali ako vas ovo područje zanima, smjer je jako isplativ. Volio bih možda na Pomorski fakultet ili Računalstvo, ali možda se ukaže i neka dobra poslovna prilika, vidjet ćemo – simpatično će Filip.

Uz predstavljanje poslodavaca, u sklopu projekta i sajma organizirana su i dva panela ‘‘Iz srednje u redove prednje‘‘ i ‘‘Novo znanje donosi blagostanje‘‘ koji su učenicima dali mogućnost postavljanja otvorenih pitanja o onome što ih zanima, a samim time i konstruktivnu komunikaciju s poslodavcima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
03. svibanj 2024 01:31