StoryEditorOCM
Šibenikkraj poplavama?

Poljana više neće biti bazen: odlučeno tko će urediti dvije ulice koje za većih kiša stvaraju kaos u prometu

Piše Toni Veljača
14. veljače 2022. - 19:53
Napokon bi se trebao riješiti problem obrane od bujičnih voda u Ulici Petra Grubišića i ZadarskojNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Grad Šibenik donio je odluku o izvođaču radova koji bi trebao rekonstruirati dvije šibenske ulice koje u vrijeme obilnijih kiša stvaraju goleme probleme u prometu.

Riječ je, naravno, o Ulici Petra Grubišića te o Zadarskoj ulici, čijom bi se obnovom napokon trebao riješiti problem obrane od bujičnih voda. Naime, problem je Šibenčanima itekako poznat. Za vrijeme obilnijih kiša, količinu vode koja se slijeva niz te dvije ulice, Zvonimirova, a potom i podzemna garaža na Poljani, ne mogu „progutati“.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Sve u konačnici rezultira prometnim kolapsom. Na adresu Grada stigle su ponude dviju tvrtki, "Sarađen" d.o.o te TEC "Gradnja" d.o.o., kojoj je posao u konačnici i povjeren.

- Rekonstrukcija Ulice Petra Grubišića počinje od Ulice kralja Zvonimira pa sve do onog, nazovimo vojnog odsjeka. Što se tiče Zadarske, obnova uključuje također dio Zvonimirove pa sve do Caritasa. S tim da bi Hrvatski Telekom tu trebao ići i u rekonstrukciju svojih kabela - rekao nam je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

Obnova će obuhvaćati radove na novom sustavu kanalizacije i odvodnje oborinskih voda te rekonstrukciju dijela vodoopskrbe. Također, Hrvatski Telekom i HEP odradit će posao i na svojoj infrastrukturi.

- Mijenjat će se podzemne instalacije te sam parter ulica. Moram naglasiti da će u Ulici Petra Grubišića rekonstrukcija partera biti poprilično očita jer će se izgraditi cijeli sustav slijevnih voda, kojeg zapravo do sada nije ni bilo - istaknuo je Mileta.

Napomenimo i to da će potpisivanje ugovora između Grada, "Vodovoda", Hrvatskog Telekom i TEC "Gradnje" biti u utorak (15. veljače) u uredu gradonačelnika Burića.

- U utorak potpisujemo ugovor, nakon čega očekujem da se izvođač radova u sljedećih 10 dana uvede u posao. Krajem mjeseca trebali bi započeti konkretni radovi - naglasio je Mileta.

Projekt je vrijedan nešto više od 3,3 milijuna kuna s uključenim PDV-om, s time da će se sve financirati iz tri blagajne. Grad Šibenik iz gradskog proračuna te "Vodovod" i Hrvatski Telekom iz svojih sredstava.

- Grad će financirati projekt u iznosu od 1.406.250 kuna, "Vodovod" će izdvojiti 1.850.000 kuna, dok će Hrvatski Telekom sudjelovati s 56.250 kuna. Navedeni iznosi su s uključenim PDV-om - zaključio je Mileta.

Plan je da se radovi u Ulici Petra Grubišića dovrše do početka turističke sezone, dok će radovi u Zadarskoj krenuti nakon ljeta.

16. travanj 2024 10:27