StoryEditor
ŠibenikVeliko priznanje

Poljana nominirana za najvažniju europsku nagradu za arhitekturu! Evo koji su još projekti u konkurenciji

Piše Šibenski.hr
4. veljače 2021. - 14:40
Novouređena Poljana je jako dobro prihvaćena i od građanaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kino Urania Studia 3LHD, Grand Park hotel Grand Park u Rovinju istih autora, potom osnovna škola Ivanja Reka koju potpisuje arhitektonski širi autorski tim (iz studija SUBMAP, Marija Burmas i Ivo-Lola Petrić, te Jakša Kalajžić iz tvrtke J.K.A. Arhitekti), zatim Vinarija i hotel Roxanich u Motovunu, čiji je autor Idis Turato, Četiri kuće za četiri brata kod Zadra Ive Letilović i Igora Pedišića, Vinarija Galić u Kutjevu čiji su autori Dva arhitekta, centar Seecel kojeg potpisuje Studio za arhitekturu d.o.o., Trg Poljana u Šibeniku projektnog ureda Atelier Minerva iz Dubrovnika, Seosko domaćinstvo Branimira Rajčića, te Trg tradicijskih obrta u Varaždinu, kojeg potpisuje Studio Konntra, deset je projekata koji konkuriraju za ovogodišnju nagradu Mies van der Rohe.

Riječ je o najvažnijoj europskoj nagradi za arhitekturu, koja se dodjeljuje svake dvije godine. Odnosno, o europskom pandanu Pritzkeru. Podsjetimo, najveći su uspjeh na ovom polju postigli iz studija UP, kada su Toma Plejić i Lea Pelivan ovih dobili i posebno priznanje Mies van der Rohe za nadolazeće arhitekte te je njihova gimnazija u Koprivnici proglašena najboljom zgradom u toj kategoriji, 2009. godine, što je poprilično utjecalo na njihovu kasniju karijeru.

U žiriju Udruženja hrvatskih arhitekata ove su godine bila Helena Njirić Paver, Lea Pelivan, Ante Nikša Bilić... Obično nominacije budu i neka naznaka o odlučivanju koji je najbolji ovogodišnji projekt u godišnjim nominacijama UHA-e. Mies van der Rohe nagrada nazvana je po jednom od najvećih arhitekata svih vremena, koji je neko vrijeme bio i na čelu Bauhahusa, a gradio je i nebodere u Americi, primjerice Seagram u New Yorku.

item - id = 1075511
related id = 0 -> 1134736
related id = 1 -> 1134432
14. listopad 2021 12:18