StoryEditorOCM
ŠibenikOSUMNJIČENI ZA UTAJU PDV-a ILI CARINE

Policija dovršila složeno krim istraživanje: Sumnjiče 57-godišnjaka i 59-godišnjaka da su uskratili državnom proračunu 9,7 milijuna kuna, neslužbeno radi se o bivšim čelnicima TLM-a

Piše Šibenski.hr
1. veljače 2018. - 12:05

'U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta, u koordinaciji sa Ministarstvom financija RH, Carinskom upravom, Područnim carinskim uredom Split i Općinskim državnim odvjetništvom je dovršeno složeno kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakom i 59-godišnjakom osumnjičenim za utaju poreza ili carine na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske.' - javljaju iz PU Šibensko – kninske.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Miroslavu Šupi, rukovoditelju proizvodnje u TLM Aluminiumu, bivšim valjaonicama, i Tonču Kandidu, dugogodišnjem direktoru i članu Uprave TLM-a. Njih dvojica, kao osobe zadužene za proizvodnju, u razdoblju od rujna 2010. godine do lipnja 2012. godine nisu platili PDV u državni proračun, i to 9,6 milijuna kuna.


Osumnjičeni su, u svojstvima osoba zaduženih za postupak unutarnje proizvodnje, u vremenu od 9. rujna 2010.g do 20. lipnja 2012.g. uskratili uplatu novčanih sredstava na ime PDV-a u korist proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 9.659.103,41 kuna, na način da je prilikom uvoza sirovina za Dioničko društvo sa sjedištem u Šibeniku, korišten 'carinski postupak unutarnje proizvodnje u sustavu odgode', uz koji postupak se ne obračunava i ne plaća PDV. Međutim, osumnjičeni takav postupak nisu provodili sukladno odredbama Carinskog zakona i Uredbe za provedbu Carinskog zakona, jer su robu koja je bila predmetom carinskog postupka, koristili u tehnološkom procesu proizvodnje, prije nego je roba ocarinjena.

Osumnjičeni su putem Posebnog izviješća kazneno prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a koje Izviješće je podnijeto kao nadopuna kaznene prijave Carinske uprave, Područnog ureda Split.

27. travanj 2024 21:30