StoryEditorOCM
Šibenikmilijunska investicija

Počinju radovi na uređenju društvenog doma u Konjevratima izgrađenog nakon II. svjetskog rata: obnavljat će se u fazama, prvo na redu je - krovište

Piše MARIJA LONČAR
23. ožujka 2021. - 19:43

Uskoro počinje obnova derutne i devastirane zgrade nekadašnjega društvenog doma u Konjevratima, naselju udaljenom desetak kilometara od Šibenika, koje, usput rečeno, administrativno i pripada gradu.

Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, ali će se on, s obzirom na visinu troškova, odvijati u fazama. Potvrdio je to pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u šibenskoj gradskoj upravi Petar Mišura, podsjećajući kako se za ovaj društveni dom iz europskih fondova za razvoj ruralnih područja za sada dobilo oko 230.000 kuna, ali će se projekt nastaviti prijavljivati i na druge europske natječaje kako bi se osigurao i ostatak sredstava.

Izgrađen nakon Drugog svjetskog rata

– U prvoj fazi želimo obnoviti, tj. rekonstruirati, krovište zgrade kako bi se spriječilo njezino daljnje propadanje. Grad Šibenik upravo je raspisao Poziv za dostavu ponuda za izvođača tih radova. Projekt društvenog doma Konjevrate financiran je iz operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, a svi koji su zainteresirani za ovaj poziv svoje ponude trebaju dostaviti isključivo preko web-aplikacije Portal ponuda, koja se nalazi na internetskim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – objasnio je Mišura.

Natječaj je otvoren do 7. travnja, a Mišura vjeruje, budući da nije riječ o opsežnim radovima, da bi dom u Konjevratima novo krovište trebao dobiti do kraja godine.

Nekadašnji društveni dom u Konjevratima, a to bi trebala biti i njegova buduća funkcija, izgrađen je nakon Drugog svjetskog rata. Zgrada površine od oko 300 metara četvornih ima prizemlje i jedan kat i već dulje vrijeme zjapi prazna. Nekada se u prizemlju nalazila trgovina prehrambenih namirnica i drugih potrepština, ali već više od desetak godina tu više nema ničega. Zgrada je dugo vremena bila i bez vrata i prozora, pa je unutra prodirala i kiša. Sada su svi otvori na zgradi privremeno zatvoreni daskama, a Mišura ističe kako je propala i unutrašnja, međukatna konstrukcija.

Odluka da se stara i derutna zgrada ponovno oživi plod je razgovora s mještanima i predstavnicima udruge "Svjetlost", koja je članica Lokalne akcijske grupe (LAG) Krka. Svi oni, naglašava Mišura, iskazali su potrebu za zajedničkim prostorom u kojem bi mogli održavati različite aktivnosti i programe: od mjesta gdje bi se sastajali predstavnici Mjesnog odbora, preko raznih igraonica, radionica do sportskih aktivnosti, pa čak i proslave dječjih rođendana, kazao je Mišura, podsjećajući kako je takvu namjenu, po istome modelu, dobio i dio vatrogasnog doma u Grebaštici.

Prate se europski natječaji

– Sve ovo radimo u dogovoru s mještanima s obzirom na njihove potrebe. I u Konjevratima ima mladih obitelji, a dobra je stvar to što zgrada njihova društvenog doma može biti višenamjenska. Primjerice, može biti i dječji vrtić. Naime, unutrašnjost zgrade nije pregrađena, prostor je otvoren, tako da smo u projektu predvidjeli da se, ovisno o potrebama, sadržaji mogu mijenjati. Drugim riječima, da prizemlje, primjerice, ne pretvorimo na takav način u dječji vrtić, da se taj prostor više ne može preoblikovati ako se za pet godina, recimo, ispostavi da više nema djece koja bi ga pohađala – kaže Mišura.

Dodaje kako će sljedeći korak biti sanacija međukatne konstrukcije, a potom i zidova same zgrade. Za te će se radove, istodobno dok traje rekonstrukcija krovišta, nastaviti pratiti i tražiti otvoreni natječaji za europske fondove na koje bi projekt mogao biti prijavljen kako bi se dobio novac za njegovu obnovu, koja bi, kako očekuju u Gradu Šibeniku, trebala biti u cijelosti završena za tri godine.

26. travanj 2024 09:31