StoryEditorOCM
ŠibenikGLAVA BOLI

Počinje škola- roditelji moraju preživjeti još jedan udar na kućne budžete: Za osnovce i do 850 kuna, a gimnazijalcima i do 2200 kuna

Piše Marija Lončar
5. rujna 2021. - 11:21

Moj sin ide u sedmi razred i radne bilježnice i druge materijale koji su mu potrebni platili smo 860 kuna, uključujući i korice koje smo kupili.

Sva sreća da su udžbenici besplatni, jer tko zna koliko bi nas sve to došlo. S obzirom na naš standard i na to da je i hrana poskupjela, mislim da je to stvarno "too much". A da ne kažem, di su još bilježnice, pribor, šestari... Samo malo bolji šestar košta oko 40-50 kuna. I tu nije kraj, jer početak svake školske godine znači da djetetu morate kupiti novu odjeću i obuću... Drugo nam dijete još ne ide u školu, ali i početak vrtića znači nove patike, trenirku, jaknu... I sve to košta da vas glava zaboli!

'Luksuz' koji se mora kupiti

Govori tako Ivana L. (potpuni podaci poznati redakciji), majka dvojice dječaka: školarca i predškolca, objašnjavajući kako je školski radni materijal za njezina sedmaša dodatno skuplji budući da je u programu "škole za život", a to znači da za fiziku, kemiju, biologiju i tehnički mora kupiti tzv. kutije, u kojima se uz radne bilježnice nalazi i drugi pribor poput epruveta, lakmus papira, kapaljki i sličnog materijala potrebnog za navedene predmete. Kutija se, objašnjava, mora kupiti jer je u njoj radna bilježnica, iako se pribor koji ide uz nju u nastavi u nekim šibenskim školama uvijek ne koristi. A taj "luksuz" roditelje košta i do 130 kuna.

Šibenik, kako je poznato, za razliku od većine drugih gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji, ne sufinancira nabavu radnih bilježnica, zbirki, listića i mapa svim svojim osnovcima. Na pomoć Grada mogu računati samo djeca čiji roditelji primaju dječji doplatak. Ostali moraju preživjeti jesenski udar na kućni proračun kako znaju i umiju. Stoga i ne čudi što većina njih, kako se doznaje u šibenskim knjižarama, školske radne materijale u pravilu kupuju na rate.

– Jasno da se roditelji žale i komentiraju da im je to skupo, ali što će. Moraju to kupiti. Navikli su se već i plaćaju karticama na rate – govori prodavačica Mara Pulić iz knjižare i papirnice "Zvonimir", koja je već danima zatrpana paketima naručenih radnih bilježnica koji čekaju da ih roditelji preuzmu.

– Još nije počela gužva, ali očekujemo da nam roditelji svaki dan počnu dolaziti po svoje narudžbe. Većina izdavača isporučila je sve materijale. Kasni jedino izdavačka kuća Profil sa svojim kutijama, a nedostaje i još poneka radna bilježnica u nekim paketima. Ovo su pretežno narudžbe za osnovce, dok srednjoškolci čekaju početak nastave da vide koji će im udžbenici i radne bilježnice trebati, pa će onda kupovati. Jedino se gimnazijalci malo bolje pripreme, a i njima nije bilo promjena u programu, pa oni sve radije naruče – ističe Pulić.

Val poskupljenja, međutim, nije zaobišao ni školske knjige i materijale, jer su cijene, kaže Pulić, više čak za 10-20 posto u odnosu na lani. Time je "školski" udar na obiteljske proračune još veći. Usto, što je razred viši, više i koštaju kompleti radnih materijala. Srednjoškolci su pak posebna priča, jer nisu "privilegirani" poput osnovnoškolaca, pa moraju kupovati i udžbenike koje država besplatno osigurava samo učenicima osnovne škole.

Tu su još i olovke, šestari, trokuti...

– Najniže su cijene radnih bilježnica za niže razrede osnovnih škola i one se, ovisno o tomu što je pojedina škola izabrala, kreću od 400 do 550 kuna. Za peti razred je već skuplje, jer djeca dobivaju još nekoliko novih predmeta, pa za radne bilježnice, zbirke i listiće treba izdvojiti oko 600, čak i 700 kuna. Najskuplji je osmi razred, i tu je cijena do 850 kuna. Od srednjih škola najskuplja je gimnazija. Sami udžbenici koštaju oko 1800 do 1900 kuna, a uz radni materijal ta se cijena diže i do 2200 kuna – kazuje Pulić.

Ako se tomu pridodaju bilježnice, olovke, kemijske, trokuti, šestari, torbe i ruksaci, cijene rastu za dodatnih nekoliko stotina, čak i više od tisuću kuna, ovisno o izboru i mogućnostima roditelja.

– Obična, najjeftinija grafitna olovka košta 1,5 kuna, kemijska 2 kune, trokuti su od 7,80, najjeftiniji šestar 17 kuna, a oni bolji su i po 60 kuna. Pisančice za prvašiće su od 1 do 4,5 kuna, dok viši razredi i srednjoškolci kupuju velike bilježnice formata A5 i one su od 4,5 do 11,50 kuna. Roditelji obično kupe po desetak komada. Pernice prazne su od 20 kuna pa dalje, dok one pune s flomasterima i bojicama kakve trebaju nižim razredima koštaju od 69 kn pa naviše – navodi Pulić.

I od cijena ruksaka lako se zavrti u glavi. Najskuplji u ovoj knjižari koštao je 600 kuna i namijenjen je nižim razredima.
– Roditelji obično kupuju kvalitetnije ruksake, gledaju da ima pojačanje za leđa, da je anatomski prilagođen i da djetetu odgovara kad ga stavi na svoja mala ramena. Ali oni u višim razredima i srednjoškolci kupuju obične ruksake kakvima se cijena kreće od 149 kuna pa naviše – kaže Pulić.

Početak jeseni i školske godine, jasno je, roditeljima donosi veliku glavobolju. Pogotovo ako imaju dvoje ili više školaraca. Tada se njihova izdvajanja, čak i uz besplatne udžbenike, penju i na nekoliko tisuća kuna. Sve im je to još skuplje, kako je u šali rekao jedan otac, ako dijete ne uči. No, šalu na stranu, iznosi su to od kojih mnogim obiteljima trebaju mjeseci da se "oporave".

19. travanj 2024 03:26